Kunstklassen is ontstaan als een directe reactie op de vraag van het Comenius Lyceum (een middelbare school voor 12- tot 18-jarigen) en de Huibersschool (een basisschool voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar) in Amsterdam Nieuw-West om meer hedendaagse kunst in hun curriculum op te nemen. Het programma geeft hier invulling aan door hedendaagse kunstobjecten uit het archief van de Appel direct in de klaslokalen te plaatsen. De leerkrachten en leerlingen gaan samen met kunstenaars aan de slag om de kunstwerken te ontdekken via verschillende workshops die zowel op de scholen als in de Appel plaats vinden.
Door de integratie van kunst in de klaslokalen wordt de hedendaagse kunst benaderd vanuit verschillende perspectieven zoals vanuit wiskunde, taal, geschiedenis, aardrijkskunde, enz. Met de kunstwerken onderzoeken de studenten sociale kwesties zoals: migratie, reizen, taal, identiteit, maar ook politieke en sociale structuren in onze samenleving.
We startten in 2018 de eerste Kunstklassen editie met het kunstwerk Brinco (2006) van Judi Werthein, in 2019 was het kunstwerk Red White Blue (2012) van Yuri Veerman te zien in de Huibersschool. In het voorjaar van 2020 hebben wij een Kunstklassen met Adnan Atik georganiseerd in het Comenius Lyceum. Hiervoor hebben wij vier kunstwerken geïnstalleerd in de klaslokalen voor aardrijkskunde, CKV, taal, maatschappijleer en ook in de hoofdingang van de school. De leerkrachten integreerden de kunstwerken in hun lessen en de leerlingen verzamelden verhalen in relatie tot de kunstwerken en brachten deze samen in een eigen podcast.