Luisteren, voelen en doen met de ‘home-kit’, een Educatie Initiatief van de Appel voor jong en oud
“Hallo, hoe gaat het met je?”
Dit is een voorgeschreven sociaal begroetingsritueel. We nemen echter vaak niet de tijd om deze vraag volwaardig te beantwoorden. Hoe voelen we ons nu dat we veel tijd ‘thuis’ doorbrengen? Hoe voelen we ons huis? Voelt ons huis als een thuis?
Dit soort vragen stelden we aan de kunstenaars Adnan Atik, Marley Braaf, Elisa van Joolen en het collectief The Shadows Assembly. Zij reageerden daarop – niet door antwoorden te formuleren – maar door een reeks creatieve activiteiten voor jong en oud in elkaar te steken. Met de hulp van grafische ontwerpers Bardhi Haliti en Zuzana Kostelanská bundelden we al dit goeds samen in een ‘home-kit’. Deze kan je op onze webshop bestellen voor €10 en wordt thuis geleverd. Op onze webshop vind je ook een digitale versie die je gratis als PDF kan downloaden om zelf thuis af te drukken. Met de home-kit willen we meer ruimte geven aan ons hele lichaam, om zo de begrippen ‘thuis’ en ‘voelen’ te onderzoeken.
David Smeulders, Curator Educatie bij de Appel—die de home-kit initieerde—merkt het volgende op: 'Via artistieke processen luisteren we naar ons lichaam, zodat we op vele verschillende manieren ons gevoel kunnen uitdrukken. Zoals Jacques Lecoq schreef in zijn boek Le Corps Poétique (‘Het lichaam als dichter’) uit 1997: “Mensen denken met hun hele lichaam; ze zijn opgebouwd uit complexen en gebaren en de realiteit van ons lichaam zit ‘em precies daar in: zonder deze dingen en ondanks deze dingen. Mensen moeten van de tippen van hun tenen tot aan de kruin van hun hoofd vastgegrepen worden." Vaak voelt het alsof het Nederlandse alfabet woorden en klanken te kort komt om uitdrukking te geven aan al de complexen en gebaren waar Jacques Lecoq het over heeft. Zijn er gebaren, materialen en bewegingen die ons helpen aan te geven hoe we ons werkelijk thuis voelen?'
De home-kit laat kinderen (en volwassenen!) op een speelse, doordachte en creatieve manier omgaan met deze gedachtes. Met de home-kit kan je individueel, of met je familie aan de slag om verhalen en herinneringen te verzamelen. Daarbij luister je steeds naar je lichaam in relatie tot je directe omgeving, zoals sociale relaties met anderen, de kleding die we dragen of de huishoudelijke voorwerpen die we gebruiken. Door het doen en maken willen we vreugdevolle en nieuwe betekenisvolle ervaringen creëren. Met onze handen en ons hart willen we andere manieren van denken, communiceren en leren stimuleren. We merken dat onze gesproken taal niet altijd voldoende is om antwoorden te formuleren op de huidige ontwikkelingen in de samenleving. Welke vaardigheden, kennissen en ervaringen die niet zichtbaar of ondergewaardeerd zijn, hebben meer tijd en ruimte nodig?
Vier unieke activiteiten
Adnan Atik is geïnteresseerd in hoe de poëzie van het dromen en de ‘vrijheid van beweging’ kan helpen met het thuisgevoel. Atik wil ons verder laten nadenken over welke complexe structuren we tegenkomen en welke verhalen we hieruit kunnen verzamelen om nieuwe betekenisvolle ervaringen te creëren voor de toekomst.
Elisa van Joolen toont ons het onzichtbare leven van kleding. Hoe wordt onze kleding gemaakt en welke herinneringen roept onze kleding op? Welke waarden staan in de mode-industrie centraal, en waar gaan we als ontwerpers, consumenten en critici juist aan voorbij?
Marley Braaf laat ons vanuit onze omgeving en verbeelding bewegen. Je gaat met zintuiglijke prikkels uit je huis aan de slag om andere bewegingen te creëren. Deze activatie van het hele lichaam versterkt ons mentale en fysieke bewustzijn.
The Shadows Assembly herinnert ons aan vaardigheden die we vaak vergeten. Het collectief, bestaande uit drie textiel-ateliers in Amsterdam Nieuw-West, leert je eerst hoe je zelf verf kan maken met huishoudelijke materialen. Vervolgens laten ze zien hoe zonlicht je kan helpen om met die verf een print te maken op textiel of kleding.The Shadows Assembly is Brahim Bouriche, Filiz Azan, Foekje Koopmans, Gizlen Adda, Gül Yildirim, Hana Miletić, Hannah Yaqubi, Heleen van Wier, Iman, Indra Sewgobind, Jamila Echjijem, Jennilee van Dams, Joan Nieuwendam, Melissa Robles de Medina, Mouna Essaidi, Nadia Sbai, Nahid Mia, Naima Ouaamar, Nolleke ten Cate, Rita Oosterling en Saliha Jawhari.
Dank aan onze institutionele partners ICK dans Amsterdam en het Amsterdam Museum, dat momenteel werken van Elisa van Joolen en The Shadows Assembly tentoonstelt als deel van de tweejaarlijkse manifestatie Refresh Amsterdam, met het thema Sense of Place (verlengd tot 25 juli).