performance
2024
Instructions for Placemaking:…

Instructions for Placemaking: ​Nifayatīyāt

08.11.2024
19:30–21:00
de Appel, Tolstraat 160, Amsterdam

Photo: Nikola Lamburov

Over Nifayatīyāt
De performance van Isshaq Albarbary nodigt het publiek uit om na te denken over de arbeid van het samenstellen van betekenis in een wereld die mensen en objecten tot wegwerpartikelen maakt. Deze live performance verbeeldt een onsamenhangende UNRWA vuilniswagen, bekend maar over het hoofd gezien in Palestijnse vluchtelingenkampen. Terwijl de functie ervan is om afval op te ruimen, draagt hij hier gefragmenteerde geschiedenissen en tot zwijgen gebrachte kennis met zich mee. De kunstenaar, als een buitenaards figuur, zet de kar in elkaar uit verspreide onderdelen. Met ambient soundscapes, poëtische gesproken woorden en doelbewuste bewegingen legt de performance verborgen verhalen bloot en confronteert ze systemen die identiteiten reduceren tot bureaucratische codes. De kar wordt zowel een praktisch als symbolisch vat voor arbeid, subjectiviteit en vertaling.

Over Our People are Our Mountains: Instructions for Placemaking
In Our People are Our Mountains (naar de woorden van Amílcar Cabral over de bevrijdingsbeweging van Guinee-Bissau) werken kunstenaars en collectieven in Palestina en elders samen met majelis (samenkomst) Jakarta door op afstand instructies te sturen. Het concept achter het gebruik van instructies, in plaats van het fysiek overbrengen van werken of het faciliteren van reizen, komt voort uit ethische, politieke en klimaat-overwegingen. Het versturen van instructies is ook een manier om te wijzen op de fysieke en symbolische afstanden, nadrukkelijk op de diepgaande moeilijkheden die gepaard gaan met het verplaatsen in en uit Palestina, in het bijzonder tijdens de voortdurende genocide. Dit initiatief is daarom een daad van overdracht en vertrouwen: kunstenaars geven hun creatieve richtlijnen door aan hun collega’s in Jakarta, die op hun beurt de instructies ter plekke realiseren, eraan bijdragen en ze uitvoeren.

In deze Amsterdamse iteratie worden de instructies gepresenteerd, en deels live geactiveerd. Elke week van de presentatieperiode wordt een nieuwe video van de deelnemende kunstenaars en anderen vertoond. Daarnaast zal er gedurende het project een programma van performances, workshops en bijeenkomsten plaatsvinden. Deze performance is onderdeel van het programma

Biografie

Isshaq Albarbary

Isshaq Albarbary's werk concentreert zich op de notie van staatloos vluchtelingenerfgoed en onderzoekt de sociale en politieke vooruitzichten ervan. Door de wisselwerking tussen materialiteit en tijdelijkheid, geheugen en macht te onderzoeken, binnen een context van koloniaal kolonialisme en extraterritorialiteit, daagt Isshaq conventionele verhalen uit en roept hij op tot nieuwe wegen van sociale en politieke saamhorigheid.