performance
2024
Instructions for Placemaking: to her…

Instructions for Placemaking: to her, and with her

05.10.2024
15:00–19:00
de Appel, Tolstraat 160, Amsterdam

to her, and with her, Noor Abed en Zeynep Kayan

Over to her, and with her door Noor Abed en Zeynep Kayan
Te midden van deze vreselijke tijden kwamen we op een natuurlijke manier in een voortdurende correspondentie terecht – over vriendschap, over wat er gedaan moet worden, over het cultiveren van hoop en ruimte voor creatie. Door middel van improvisatie weerspiegelt de voorstelling een ruimte in wording door een correspondentie van geluid en scènes. We houden het huidige moment vast in een stroom van ons onbewuste, over voortdurend verdriet, dood, vriendschap en manieren om samen te zijn en te handelen.

De performance zal met tussenpozen te zien zijn tussen 15:00 en 18:00 uur tijdens het openingsevenement van het groepsproject. Tegelijkertijd vindt er een performance plaats in Jakarta die reageert op de performance in de Appel.

Over Our People are Our Mountains: Instructions for Placemaking
In Our People are Our Mountains (naar de woorden van Amílcar Cabral over de bevrijdingsbeweging van Guinee-Bissau) werken kunstenaars en collectieven in Palestina en elders samen met majelis (samenkomst) Jakarta door op afstand instructies te sturen. Het concept achter het gebruik van instructies, in plaats van het fysiek overbrengen van werken of het faciliteren van reizen, komt voort uit ethische, politieke en klimaat-overwegingen. Het versturen van instructies is ook een manier om te wijzen op de fysieke en symbolische afstanden, nadrukkelijk op de diepgaande moeilijkheden die gepaard gaan met het verplaatsen in en uit Palestina, in het bijzonder tijdens de voortdurende genocide. Dit initiatief is daarom een daad van overdracht en vertrouwen: kunstenaars geven hun creatieve richtlijnen door aan hun collega’s in Jakarta, die op hun beurt de instructies ter plekke realiseren, eraan bijdragen en ze uitvoeren.

In deze Amsterdamse iteratie worden de instructies gepresenteerd, en deels live geactiveerd. Elke week van de presentatieperiode wordt een nieuwe video van de deelnemende kunstenaars en anderen vertoond. Daarnaast zal er gedurende het project een programma van performances, workshops en bijeenkomsten plaatsvinden. Het groepsproject opent met to her, and with her, een performance door Noor Abed en Zeynep Kayan

Biografieën

Zeynep Kayan

Zeynep Kayan's artistieke praktijk richt zich op het verkennen van de repetitieve structurele opzet van de variaties die ze creëert door gebruik te maken van video, fotografie, geluid en performance. Ze is geïnteresseerd in het vinden van gebaren die connotatief zijn, hersteld gedrag, de werking van onzichtbare krachten op het lichaam door herhaling in beweging en geluid.

Noor Abed

Noor Abed wil voorstellingen van de gemeenschap en sociale bewegingen onderzoeken in relatie tot rituelen van wachten, verzet en rouw. Welke rol speelt esthetiek in de uitvoering van het ritueel? En kunnen we 'performance' beschouwen als een methode om te overleven?