event
2024
Instructions for Placemaking: Amussu

Instructions for Placemaking: Amussu

17.10.2024
19:30–22:00
de Appel, Tolstraat 160, Amsterdam

Amussu

Over Amussu van Nadir Bouhmouch
Imider, Zuidoost-Marokko. Een roofzuchtige zilvermijn heeft decennialang water overgeheveld uit de plaatselijke watervoerende lagen, waardoor de amandelboomgaarden van een Amazigh-gemeenschap zijn uitgedroogd. Uit angst dat hun fragiele oase zou verdwijnen en hun levensonderhoud zou worden vernietigd, kwamen de dorpelingen in 2011 vreedzaam in opstand en sloten een belangrijke waterleiding die naar de mijn liep. Acht jaar later verzetten ze zich nog steeds in een protestkamp dat nu is omgevormd tot een klein dorp op zonne-energie. De grootste zilvermijn van Afrika, gesteund door samenzwerende inlichtingendiensten en agressief beschermd door de politie, is echter geen gemakkelijke tegenstander. Tientallen mensen zijn gearresteerd omdat ze deelnamen aan wat de dorpelingen “Amussu xf Ubrid n '96” (Beweging op Weg '96) hebben genoemd. Desondanks blijven de veerkrachtige dorpelingen zich verzetten met de weinige middelen die ze hebben – liederen, wekelijkse bijeenkomsten, een simpele camera, een filmfestival en eindeloos vernuft.

Na de filmvertoning volgt een gesprek met de regisseur Nadir Bouhmouch.

Over Our People are Our Mountains: Instructions for Placemaking
In Our People are Our Mountains (naar de woorden van Amílcar Cabral over de bevrijdingsbeweging van Guinee-Bissau) werken kunstenaars en collectieven in Palestina en elders samen met majelis (samenkomst) Jakarta door op afstand instructies te sturen. Het concept achter het gebruik van instructies, in plaats van het fysiek overbrengen van werken of het faciliteren van reizen, komt voort uit ethische, politieke en klimaat-overwegingen. Het versturen van instructies is ook een manier om te wijzen op de fysieke en symbolische afstanden, nadrukkelijk op de diepgaande moeilijkheden die gepaard gaan met het verplaatsen in en uit Palestina, in het bijzonder tijdens de voortdurende genocide. Dit initiatief is daarom een daad van overdracht en vertrouwen: kunstenaars geven hun creatieve richtlijnen door aan hun collega’s in Jakarta, die op hun beurt de instructies ter plekke realiseren, eraan bijdragen en ze uitvoeren.

In deze Amsterdamse iteratie worden de instructies gepresenteerd, en deels live geactiveerd. Elke week van de presentatieperiode wordt een nieuwe video van de deelnemende kunstenaars en anderen vertoond. Daarnaast zal er gedurende het project een programma van performances, workshops en bijeenkomsten plaatsvinden. De filmvertoning van Amussu van Nadur Bouhmouch is onderdeel van dit programma.

Biografie

Nadir Bouhmouch

Nadir Bouhmouch is een filmmaker, schrijver en fotograaf uit Marrakech. In 2011 regisseerde en produceerde Nadir zijn eerste film 'My Makhzen & Me', een webdocumentaire over de Marokkaanse opstand van 20 februari. Andere werken van Nadir zijn 'Timnadin N Rif', een performatieve documentaire die collectief is geproduceerd door de gemeenschap van Imider in het zuidoosten van Marokko; en 'Paradises of the Earth', een korte webdocumentaireserie over de milieuoorzaken van de Tunesische revolutie. Zijn nieuwste werk en eerste speelfilm, 'Amussu', toert momenteel langs filmfestivals en is ook collectief geproduceerd door de gemeenschap van Imider en gaat over hun acht jaar durende opstand tegen Afrika's grootste zilvermijn. Naast zijn werk in de filmwereld is Nadir ook onderzoeker, activist en schrijver. Hij richt zich op filmkritiek en revolutionaire filmtheorie, maar ook op plattelandsopstanden, landrechten en milieurechtvaardigheid in de gemarginaliseerde regio's van Marokko. Zijn geschreven werk is gepubliceerd in Aljazeera, Middle East Eye, Counterpunch en Jadaliyya.