2024
Housewarming: Activations for a new…

Housewarming: Activations for a new location

07–23.03.2024
14:00–20:00
de Appel, Tolstraat 160, Amsterdam

De Appel is onlangs verhuisd van roedplaats Lely in Nieuw-West naar de Tempel broedplaats in de Diamantbuurt. In het kader van herontwikkeling en als gevolg van gentrificatie van Nieuw-West zal de Lely Broedplaats worden gerenoveerd. Gelukkig heeft de Appel een onderkomen gevonden voor de komende jaren, in een stad waar de strijd om (betaalbare) huisvesting een collectieve strijd is. Hoe ziet ‘een thuis’ eruit voor een culturele instelling? En hoe kunnen we dat samen opwarmen voor de komende jaren? We willen het nieuwe seizoen van de Appel graag samen beginnen en op zowel poëtische als praktische manieren nadenken over onderwerpen als land en huisvesting.

De belangrijkste thema’s waar de Appel zich de komende jaren mee bezig zal houden zijn huisvesting, grassroot- (kunst)economie en governance. De toon en inhoud van de tentoonstellingen en live-activiteiten zijn gebaseerd op de behoefte om lering te trekken uit lokale en internationale ervaringen met het collectiviseren van land en huisvesting. We willen leren hoe gemeenschappen, kunstenaars en instellingen hiermee omgaan.

Land (grond) is een belangrijke parameter in de strijd tegen de milieucrisis, onbetaalbare huisvesting, landjepik en vele andere zaken. In de huidige context van het late kapitalisme wordt grond omgezet in handelswaar. We zien politieke en sociale bewegingen over de hele wereld die vechten voor vrije en eerlijke toegang tot land en zijn hulpbronnen. Kunstenaars hebben het voortouw genomen in deze strijd en nemen eraan deel door te experimenteren met gedeeld eigendom en verschillende vormen van gemeengoed.

Het Housewarming-programma zit vol optredens, screenings en gesprekken. De sporen van de live-activiteiten, performances en kunstwerken die te zien zijn tijdens het openingsprogramma zullen achterblijven voor de bezoekers die tijdens reguliere openingstijden een kijkje willen nemen bij de Appel.

Kunstenaars en sprekers:
Abel Kroon, Alina Lupu, Andrea Verdecchia, Aylin Kuryel & Fırat Yücel, Dimitris Chimonas, Francisca Khamis Giacoman, Hanieh Fatouraee, Ivo schmetz, Jumana Emil Abboud, Marije Baalman, Marina Christodoulidou, Mercedes Azpilicueta, Natascha Sadr Haghighian, Natasha Hulst, Ludovica Carbotta, Pam Virada, Raoni Muzho Saleh, Siwar Kraytem with Alev Ersan and Betül Aksu, Wouter Stroet, Yannesh Meijman

Sporen en kunstwerken in de tentoonstellingsruimte:

Pam Virada
Descendants (spine x) serie, kleikralen, 2021–heden

Deze serie doorlopende serie reageert op verschillende architecturale ruimtes, als integraal onderdeel van het doorlopende onderzoek van de kunstenaar naar Feng Shui; een voorouderlijke kennis die oorspronkelijk diende als een mechanisme voor vrouwen en boeren om te navigeren binnen het confucianisme. Het werk, dat lijkt op een zonnevanger, weerspiegelt en reageert op de beschikbare lichtbronnen in de ruimte, waaronder zonlicht en het licht van de projector die met elkaar zijn verweven tot constellaties. Dit proces omvat overblijfselen en ruïnes van de geschiedenis, wat resulteert in een tapijt van vermenigvuldigde tijdperken en gebroken zones.

Wouter Stroet
Stenen voor de Diamantbuurt (Stones for the Diamantbuurt),
Tiles (270 x 60 cm) and Video (9:00 min.), 2024

Afgelopen zomer heeft de gemeente Amsterdam deze tegels geplaatst op de hoek van de Bethaniënstraat op de Amsterdamse Wallen. Het bouwwerk, bedoeld als pilot die mogelijk op verschillende plekken in de stad kan worden ingezet, is speciaal ontworpen om te voorkomen dat straatdealers op de hoek gaan staan. De tegels zijn een onderdeel van de ‘hostile architecture’ die steeds prominenter wordt in Amsterdam. De wandeling door de stad (verwijzend naar het werk van Francis Alys) onthult de dynamiek en geschiedenis van de stad zelf, in dit geval hoe de openbare ruimte, die gemeenschappelijk zou moeten zijn, gecontroleerd, geconditioneerd en vijandig wordt.

Andere sporen die na de voorstellingen in de ruimte zijn achtergebleven zijn ballonnen met een oog erop getekend door Jumana Emil Abboud. Dit beeld komt overeen met een van de volksverhalen in haar voorstelling over zielen gevangen in potten. Een ander spoor is een parachute uit de performance van Francisca Khamis Giacoman, evenals een altaar van de kunstenares Mercedes Azpilicueta, die de leden van de Appel’s team vroeg om speciale objecten bij te dragen die hen aan hun verschillende huizen doen denken. Een ander spoor is een fragment uit de documentaire Translating Ulysses: de vijfde aflevering van de film van Aylin Kuryel en Fırat Yücel, waarin een verbannen vertaler op zoek gaat naar een huis in Amsterdam.

Schema:

Reservering verplicht: er is een beperkte capaciteit voor dit programma, u kunt een plek reserveren door te mailen naar reservations@deappel.nl

Donderdag 7 maart

A Happy Ending, part IV: A Dweller's Longing
Performance door Jumana Emil Abboud

Salía de la tierra [It came out of the earth]
Performance door Mercedes Azpilicueta

 

Zaterdag 9 maart
Caer Ascendiendo [Fall Ascending]
Performance door Francisca Khamis Giacoman


TRANS(IN) MOAN(IN)
Performance door choreograaf Raoni/Muzho Saleh
in samenwerking met componist Abel Kroon

 

Donderdag 14 maart
Monowe
Vertoning en talk door Ludovica Carbotta

 

Vrijdag 15 maart
Collectief Eigendom 
Vertoning en talk

 

Zaterdag 16 maart
The Broken Pitcher
Vertoning, performance and talk 
door Marina Christodoulidou, Natascha Sadr Haghighian en Dimitris Chimonas

 

Woensdag 20 maart
Caer Ascendiendo [Fall Ascending]
Performance door Francisca Khamis Giacoman 

Mourning Sociality
Participatieve samenkomst door Raoni/Muzho Saleh

 

Donderdag 21 maart
Still in my Quotidian
Lecture-performance door Siwar Kraytem
in gesprek met Betül Aksu, Alev Ersan en Hanieh Fatouraee

 

Vrijdag 22 maart
The Diver
Vertoning door Jumana Emil Abboud 

Translating Ulysses
Vertoning door Aylin Kuryel en Fırat Yücel

 

Zaterdag 23 maart
A Collision with the Past
Audio Essay door Alina Lupu

Kraaiennest Blijft
Vertoning door Wouter Stroet

Hotel Mokum
Vertoning door Yannesh Meijman