event
2025
L’internationale Online: Collective…

L’internationale Online: Collective Study in Times of Emergency

08–09.05.2025
16:30–22:00
de Appel, Tolstraat 160, Amsterdam

Foto: Nick Aikens, juli 2024

In november 2023 begon L'Internationale Online, het onderzoeks- en publicatieplatform van het Europese netwerk van musea, kunstorganisaties en universiteiten, met het publicatietraject Towards Collective Study in Ties of Emergency. De publicatie is een collectief antwoord op de drastische verschuivingen in de publieke sfeer als gevolg van de genocide in Palestina, en bundelt 19 bijdragen die zijn samengesteld uit essays, luistersessies, poëzieselecties, muziek en artistieke bijdragen.

Binnen de context van het onderzoeksproject en de tentoonstelling Every Act of Struggle: Assembly and Intrusion, is L'Internationale uitgenodigd om een studieprogramma samen te stellen. Het programma is een moment om de publicatie in Amsterdam te lanceren, met openbare lezingen, luistersessies en bijeenkomsten met vrienden. Het evenement is opgezet in openbare en besloten sessies met het doel om strategieën van Sumud (standvastigheid) in de huidige tijden van nood te articuleren, met voorbeelden uit het verleden: apartheid Zuid-Afrika en institutionele reacties daarop in Nederland. We hopen dat deze articulaties een moment van reflectie en consolidatie mogelijk zullen maken tussen verschillende praktijken, allianties en studietrajecten, dat generatief zal zijn voor de toekomst.

Het programma omvat openbare sessies door Elke Uitentuis, Chad Cordeiro, Charles Esche, Rana Issa, Learning Palestine, Rasha Salti en Françoise Vergés, evenals besloten sessies door Layal Ftouni (over de politiek van leven op de grens met de dood, in omstandigheden van oorlog en kolonialisme, met de nadruk op Syrië en Palestina); een gesprek tussen The Black Archives en Subversive Film (over archieven van strijd en solidariteit), en de deelnemende kunstenaars aan Every Act of Struggle: Chad Cordeiro, Pieter Paul Pothoven, Simnikiwe Buhlungu, Lara Khaldi (over hun archiefonderzoek voor de tentoonstelling).

Als je een onderzoeker of activist bent die direct te maken heeft met de inhoud van de besloten sessies en je wilt meedoen, schrijf dan naar janpieter [​at​] deappel.nl met een paar regels over waarom je mee wilt doen.

Over Every Act of Struggle: Intrusion and Assembly
In de afgelopen twee jaar is er een complex discours ontstaan over de manier waarop culturele instellingen in Nederland omgaan met kwesties van historisch geweld en systematische onrechtvaardigheid in de context van hun koloniale geschiedenis. Kunstenaars gebruiken verschillende strategieën om er bij deze instellingen op aan te dringen deze kwesties aan te pakken, vaak door activisme te combineren met hun artistieke praktijk. Hoewel sommige acties deze zaken onder de publieke aandacht hebben gebracht, speelt een groot deel van het discours zich in de privésfeer af, waarbij veel instellingen een voorzichtige of vrijblijvende houding aannemen. Deze huidige dynamiek herinnert aan eerdere momenten in de geschiedenis, namelijk de debatten die ontstonden door de culturele boycot van Zuid-Afrika en de anti-apartheidsbeweging van de jaren 1960 tot 1980 in Nederland, toen culturele instellingen onder vergelijkbare druk kwamen te staan om kritisch na te denken over hun eigen rol. Met behulp van een methodologie van School of Intrusions hebben de kunstenaars in deze tentoonstelling elkaar ontmoet in verschillende archieven en op andere locaties in Amsterdam, waar ze onderzoeksmateriaal doornamen en verschillende acties van kunstenaarsbewegingen, anti-apartheidscampagnes en de institutionele reacties die daarop volgden bespraken. Voor de presentatie in de Appel zullen kunstwerken van de kunstenaars Noor Abed, Simnikiwe Buhlungu, Chad Cordeiro en Pieter Paul Pothoven worden tentoongesteld, en zal de tentoonstellingsruimte van de Appel worden omgebouwd tot een gastvrije ontmoetingsruimte, ontworpen door architect en kunstenaar Iswanto Hartono. Hier wordt het open onderzoek voortgezet en vinden studiesessies met het publiek plaats. Dit onderzoek zal doorgaan na deze tentoonstelling en uitmonden in een volgend publiek moment in 2026.

Over L'internationale
L'Internationale is een Europese verbond van musea, kunstorganisaties en universiteiten, opgericht in 2009. L'Internationale Online werd gelanceerd in 2013 en is het onderzoeks- en publicatieplatform van L'internationale. Het is een plek waar teksten, onderzoek en artistieke projecten samenkomen met de activiteiten, collecties en archieven van de instellingen van de leden. Het bevat een groeiende bibliotheek van publicaties die door het platform en door de partnerinstellingen zijn geproduceerd en die kunnen worden gedownload. L'Internationale Online is ook een platform waarop het netwerk statements en opiniestukken publiceert over actuele culturele en politieke debatten.

Volledig programma

Donderdag 8 mei:
14:00-16:00 uur: Besloten samenkomst

16:30 uur: Welkom en inleiding door Nick Aikens en Lara Khaldi

16:45 uur: Gesprek Past Disquiet - Solidarity Exhibitions: South Africa, Palestine and beyond door Rasha Salti en Elke Uitentuis met Lara Khaldi

18:00 uur: Muziek met Chad Cordeiro, met hapjes en drankjes

19:30 uur: Lezing Today, again, we must say that Palestine is the centre of the world door Françoise Vergés, gevolgd door gesprek met Charles Esche

Vrijdag 9 mei:
11:00-16:00 uur: Besloten sessies

16:30 uur: Poëzielezingen Poetry against Language Dioxide door Rana Issa

17:30 uur: Eten en drinken

18:30 uur: Luistersessie Until Liberation, Part III door Learning Palestine

20:00 uur: Lezing en discussie Palestine’s South Africa Moment door Omar Bargouthi

21:00 uur: Collectieve lezing Everything will stay the same if we don’t speak up

21:30 uur: Eten en drinken

De evenementen vinden plaats in het Engels. Maak een gratis reservering: