Curatorial Programme Open Call 2024

Dit is een uitnodiging om je aan te melden voor de 30e en speciale editie van de Appel's Curatorial Programme, dat loopt van september 2024 tot juni 2025, gevolgd door een fellowship van september 2025 tot juni 2026.

De Appel's Curatorial Programme 30th Edition loopt parallel en in samenwerking met het Sandberg Institute Temporary Programme: Lumbung Practice (Amsterdam) en Gudskul's Collective Study Programme (Jakarta). Deelnemende collectieven aan de drie programma's zullen lumbung ontdekken en beoefenen, zelfgeorganiseerde en sociaal-politieke artistieke en curatoriƫle praktijken, en het produceren van alternatieve instellingen voor de toekomst.

Deadline voor aanvragen: 15 januari 2024

Het Curatorial Programme van De Appel is verheugd het aanmeldingsproces open te stellen voor lokale en internationale curatoren en artistieke collectieven die geĆÆnteresseerd zijn in het leren en beoefenen van lumbung als model en methode voor collectieve organisatie. Deze editie van het programma is gewijd aan collectieven wier praktijk is ingebed in sociaal-politieke bewegingen en wier kunst een verlengstuk is van hun gemeenschappelijke leven. Het programma is gericht op de lumbungpraktijken van documenta vijftien als een case study.

Deelnemende collectieven sluiten zich aan bij majelises (vergaderingen) en wisselen kennis uit met lumbung-leden over verschillende onderwerpen zoals: vormen van zelforganisatie, economische duurzaamheid en transinvestering; kosmologieƫn van lokale vereniging en andere collectieve tradities; en de toepassing hiervan in de hedendaagse kunstpraktijk. De collectieven kunnen hun vaardigheden uitbreiden door te experimenteren met gemeenschappelijke artistieke economieƫn. De deelnemers zullen middelen delen en verschillende werkgroepen vormen. Hiernaast zullen zenauw samenwerken met kunstenaarscollectieven uit de Sandberg en Gudskul programma's, publieke leersessies organiseren en gezamelijk cureren.

Lumbung is een prekoloniale praktijk waarbij het dorp het overschot van de oogst opslaat voor het toekomstige welzijn van de gemeenschap. Hier wordt het overschot collectief beheerd en gevierd. Kunst en leven zijn niet gescheiden in de lumbung. Lumbung was het uitgangspunt voor het curatorschap en de artistieke praktijk tijdens documenta vijftien, waar de praktijk werd opgebouwd uit de ervaringen met lumbung in Indonesiƫ, en later uit andere collectieve praktijken van over de hele wereld. Deze omvatten Maaya (Mali), Agraw (Marokko), Buen Vivir (Latijns-Amerika), Kalaka (Hongarije) en De Meent (Nederland). Door de collectieve praktijken van ruangrupa en anderen tijdens documenta vijftien is lumbung een collectief van collectieven, een esthetische taal, een reeks zelfgeorganiseerde praktijken en een discours over kunst gaan betekenen.

Het Curatorial Programme van De Appel is een levensveranderende ervaring die bestaat uit een intensieve periode van 10 maanden die je samen doorbrengt in Amsterdam, volledig ondergedompeld in de lokale scene van de stad, met de Appel als institutionele basis. Het rijke curriculum is bedoeld om direct inzicht te geven in het werk van kunstenaars en in de opbouw van instellingen, collectieven en gemeenschappen.

Deze speciale editie verbreedt de scope door de samenwerking met Sandberg en Gudskul. Er zal een rijk curriculum worden gevolgd, bedoeld om direct inzicht te geven in kosmologieƫn van collectieve praktijken, de vormgeving van lumbung in documenta vijftien en het werk van kunstenaars, evenals het opbouwen van lokaal verankerde instellingen, collectieven en gemeenschappen. Het programma zal de deelnemende collectieven instrumenten aanreiken voor collaboratief cureren en het opbouwen van alternatieve culturele instellingen samen met hun gemeenschappen.

Het CP 2024 zal zich ontvouwen door middel van een reeks workshops, sessies en collectief werk, die worden onderbroken door intensieve locatiebezoeken en onderzoek. Hoewel het CP van de Appel bekend staat om het formatieve internationale reizen, zijn we genoodzaakt om dit model te heroverwegen na de COVID-19 pandemie, in het licht van de milieucrisis en temidden van zorgen over cultureel extractiedrang. In plaats daarvan zullen de deelnemers naar elkaars woonplaats reizen, naar die van de deelnemers aan het programma van het Sandberg Instituut en naar Gudskul in Jakarta. Ze zullen langere perioden doorbrengen met het leren kennen van elkaars praktijken en praktijken en het vormen van duurzame relaties.

Gedurende de periode 2024-2025 krijgen de deelnemers volledige toegang tot de kenmerkende driedelige institutionele structuur van de Appel, bestaande uit ons open, levendige archief, ons vrijdenkende, praktijkgerichte curatoriƫle programma en onze gemeenschapsgerichte onderwijsinitiatieven, die allemaal bijdragen aan het leer-ethos in onze programmering. Door middel van collectieve studie en gedeelde verantwoordelijkheid zullen zij vorm geven aan het DNA van ons experimentele instituut. Deelnameaan seminars en bijeenkomsten in het Sandberg Instituut en online met Gudskul, Jakarta is eveneens een belangrijk onderdeel, en het vormen van werkgroepen en langetermijnprojecten. Aan het eind van het eerste jaar zullen ze gezamenlijk een project cureren dat uit hun onderzoek en praktijk voortvloeit. In 2025-2026 zullen de collectieven meer sporadisch bijeenkomen; online vanuit hun eigen locaties, waar ze zich richten op het realiseren van hun geplande projecten. In juni 2026 staat een collectief een oogstfestival op de planning: een samenvatting van hun leerprocessen en voorzieningen voor de toekomst, in een vorm die vrijstaat, zoals: tentoonstellingen, publieke programmaering of performances waarvoor hun netwerk wordt uitgenodigd.

De deelnemers, gekozen door een jury van praktijkbeoefenaars, sluiten zich aan bij een netwerk van alumni en adviseurs die het sociale leven van de kunst voortdurend blijven transformeren. Veel van de docenten in het programma zullen lid zijn van de lumbung, zoals Question of Funding, Off Biennial, ruangrupa, The Black Archives, en vele anderen, evenals in Nederland gevestigde commons initiatieven zoals Voedselpark Amsterdam, Amsterdam Alternative en meer. De collectieven zullen ook van elkaar leren op uitgenodiging, door het vormen van werkgroepen over verschillende onderwerpen binnen de thematiek met de deelnemende collectieven Sandberg en Gudskul.

In de afgelopen 29 jaar hebben CP-alumni lokaal gewortelde en wereldberoemde initiatieven geleid en opgericht; velen van hen hebben belangrijke bijdragen geleverd aan het curatoriƫle veld. Het CP van De Appel blijft een nieuwe generatie cultuurbeoefenaars voeden die zich samen met kunstenaars en gemeenschappen organiseren, evenveel aandacht besteden aan het proces als aan het resultaat, en die samen kunnen bouwen aan onderling verbonden, duurzame infrastructuren op basis van gedeelde waarden.

Meer informatie over het Curatorial Programme van de Appel (curriculum, huidige en eerdere deelnemers en adviseurs, en de aanvraagprocedures, inclusief kosten en vormen van financiƫle ondersteuning) is hier te vinden.

Op basis van de ingediende documenten worden ongeveer twaalf kandidaten geselecteerd. In januari 2024 vinden gesprekken met de jury plaats, waarna de uiteindelijke deelnemers zullen worden geselecteerd.

Hoe melden collectieven zich aan?
Aanvragen kunnen worden ingediend door het gehele collectief of door meerdere leden van het collectief (in overleg met de rest) als niet alle leden van het collectief aanwezig kunnen zijn bij de volledige programmacyclus.

Vereisten voor de aanmelding:
Je aanvraag moet bestaan uit Ć©Ć©n PDF-document, in het Engels, met de volgende onderdelen:

1. Voorblad met de volgende informatie:
Naam, nationaliteit, geboortedatum, geboorteland, huidig adres, e-mail en telefoonnummer.

2. Een motivatiebrief, waarin je aangeeft waarom je collectief wil deelnemen aan het programma. Geef duidelijk aan welke aspecten van het toekomstplan van je collectief je wilt ontwikkelen en van daaruit welke vragen en middelen je wilt inbrengen in de lumbung van collectieven-deelnemers (max. 500 woorden).

3. Antwoorden op de volgende vragen (elk max. 300 woorden):

- Wat is de maatschappelijke rol van een tentoonstelling of kunstinstelling in jouw persoonlijke ervaring en hoe wil je die rol in de toekomst vormgeven? Beschrijf een vormende ervaring uit je eigen leven / praktijk met een tentoonstelling of instelling.
- Welke manieren van collectief leven en/of organiseren beoefen je en waarom kies je daarvoor?

4. CV's van de personen in je kandidaat-collectief en van het collectief als groep (max. 2 pagina's)

5. Twee schriftelijke referenties van (voormalige) docenten, collega's of leden van de gemeenschap, in het Engels.

Deze PDF moet voor 15 januari 2024 gemaild worden naar Curatorial Programme Coordinator Maria Nolla (maria [​at​] deappel.nl). Met ventuele vragen kun je eveneens terecht op dit adres.