tentoonstelling
2016
untitled (two takes on crisis)

untitled (two takes on crisis)

23.04–12.06.2016
Opening: Vrijdag 22 april 18 - 21 uur
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

De deelnemers van het Curatorial Programme 2015 - 2016 van de Appel arts centre onderzoeken in Untitled (two takes on crisis) hoe kunstenaars en curatoren omgaan met het verschijnsel crisis. In twee projecten, You Must Make Your Death Public en Rien ne va plus? Faites vos jeux!. wordt een verscheidenheid aan ideeën, strategieën en tegenzetten samengebracht die worden gebruikt in situaties waarin een diepgaande verandering plaatsvindt.

Untitled (two takes on crisis) is een reflectie op (kunst)instituten in crisis, een zeer actueel gegeven gezien de recente ontwikkelingen bij de Appel arts centre na het ontslag van de directeur. Maar in instituten in het algemeen is crisis ontegenzeggelijk een continue terugkerend gegeven of een verborgen realiteit. De twee projecten bieden verschillende benaderingen van deze situaties. Het ene project verenigt kunstwerken en personen die de grotere context van een crisis opzoeken, terwijl het andere educatieve en therapeutische remedies zoekt voor een kritieke toestand.

You Must Make Your Death Public

Met bijdragen van: Nana Adusei-Poku, Amal Alhaag, Maximiliane Baumgartner, De Rotterdamse Beeldmaatschappij, Platform BK, Freek Boon, Ben d’Armagnac, Colin Djukic, Pascal Gielen, Philipp Gufler, Lian Ladia, Lothringer13_Florida, Maria Guggenbichler, Minna Henriksson, Nancy Hoffmann, Manjit Krishna Kaur, Simone Koller, Dennis Neumann, Rabe Perplexum, Rune Peitersen, Margaret Raspe, Irwan Ahmett and Tita Salina, Michelle Schulkens, Yasmine Soraya, Buyung Ridwan Tanjung, Nicoline van Harskamp, Louwrien Wijers, Emma Wolukau-Wanambwa, Mara Zust.

You Must Make Your Death Public onderzoekt de functie van crisis in de samenleving en in instituten. Vertrekkend vanuit een specifieke geval, poogt het project machtsrelaties tussen groepen en individuen bloot te leggen door kritisch te kijken naar de soms wonderlijke formuleringen rondom esthetiek, taal en plaats tijdens momenten van verandering. Het laat zien hoe bepaalde culturele uitingen en praktijken altijd bepaalde groepen in een samenleving bevoordelen.

In de tentoonstelling worden verbindingen gelegd met gemeenschappen die proberen te achterhalen waar een zogenaamde crisis zich afspeelt (bijvoorbeeld met ongedocumenteerde migranten via de bijdrage van Irwan Ahmett & Tita Salina). You Must Make Your Death Public zal via werk van verschillende kunstenaars, onderzoeken en politieke standpunten een plek voor gesprek worden, die zich manifesteert in een tentoonstelling, een publicatie en een publieksprogramma.

Curatoren: Jussi Koitela, Renée Mboya, Asep Topan

Publicatie You Must Make Your Death Pubic

Rien ne va plus? Faites vos jeux!
Tentoonstelling: Artun Alaska Arasli & Brendan Anton Jaks, Danilo Correale, Gluklya, Oto Hudec, Adelita Husni-Bey, Adrian Melis, Okin Collective, Adrien Tirtiaux, Young-Hae Chang Heavy Industries, Arseny Zhilyaev.

Public Programme: Anna Bitkina, Gluklya, Vera Hofmann and Ruchama Noorda, Oto Hudec, Daniela Paes Leão and Merel Willemsen, Wilco Tuinebreijer, Olegue Zabava.

Rien ne va plus? Faites vos jeux! is een tentoonstelling, een reeks publieke evenementen, en een publicatie die onderzoeken welke verschillende strategieën openbare instellingen hanteren, wanneer zij bezwijken onder de druk van de hedendaagse crisis. Geconfronteerd met een aanhoudende staat van institutionele crisis, ontwikkelden de deelnemers van het Curatorial Programme een tentoonstellingsproject die de ruimte benut als een plaats waar "critique as proposition" gelezen kan worden (M. Hlavajova).

De titel Rien ne va plus! Faites vos jeux! verwijst naar een uitdrukking gebruikt in het casino, maar de gebruikelijke volgorde werd omgekeerd. De boodschap die de tentoonstelling wil uitdragen is dat men aan een situatie waarin niets meer lijkt te gaan (Rien ne va plus), nog steeds een eigen draai kan geven (Faites vos jeux).

Kunstenaars en de curatoren gaan op zoek naar intellectuele en praktische strategieën om met de crisis om te gaan. De curatoren formuleerden vijf mogelijke reacties, gaande van bedachtzame nostalgie tot het creëren van een fictieve realiteit. Binnen dit theoretische kader suggereren de kunstenaars levensvatbare antwoorden om de crisis het hoofd te bieden of er juist aan te ontsnappen. Daarbij worden de mogelijkheden van de artistieke praktijk om een therapeutische rol te vervullen bevraagd.

Zo geeft Pedro Reyes een workshop, waarin hij de onzichtbare ‘geometrie’ van persoonlijke relaties in kaart brengt en suggesties geeft voor het te boven komen van een crisis. Ondertussen moet een jonge, kwetsbare appelboom worden verzorgd.

Curatoren: Laura Amann, Kateryna Filyuk, Alessandra Troncone

Over het Curatorial Programme
Sinds 1994 organiseert de Appel arts centre jaarlijks het tien maanden durende Curatorial Programme. Het programma biedt veelbelovende internationale tentoonstellingsmakers een pakket aan ervaringen en expertise dat hen in staat stelt om hun professionele loopbaan te ontwikkelen. Het programma sluit af met een eindproject dat door de deelnemers zelf wordt samengesteld.

Deelnemers aan het Curatorial Programme van 2015-16 zijn: Laura Amann (Oostenrijk, 1986), Kateryna Filyuk (Oekraïne, 1986), Jussi Koitela (Finland, 1981), Renée Mboya (Kenia, 1986), Asep Topan (Indonesië, 1989) en Alessandra Troncone (Italië, 1984).

Met dank aan Ammodo en het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux

Openingstijden tentoonstelling dinsdag t/m zondag van 11 – 18 uur

Op woensdag 27 april is de Appel arts centre gesloten

Irwan Ahmett & Tita Salina – Total Cleansing Act (Purchase Order) Curatorial Programme 2016 Untitled (Two Takes On one Crisis) You Must Make Your Death Public by curators Jussi Koitela, Renee Mboya, Asep Topan

collection (unintended), 2016

See also