workshop
2015
Educatief programma The Common Sense

Educatief programma The Common Sense

24.01–10.05.2015
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Bij de tentoonstelling The Common Sense van Melanie Gilligan wordt een educatief programma voor basis en middelbaar onderwijs aangeboden. De drie ontwikkelde workshops (3D-print een toekomstige wereldbewoner, wearable future, Radio Sciene Fiction) spelen in op de vraagstukken die The Common Sense oproept en sluiten aan bij de interesse en belevingswereld van de leerlingen.

De educatieve activiteiten spitsen zich toe op twee doelgroepen: basisonderwijs en middelbaar onderwijs. Voor deze bezoekersgroepen focust de Appel arts centre op het sciencefiction thema van het werk The Common Sense. De term sciencefiction is in 1926 bedacht door Hugo Gernsback. De naam werd bedacht om mensen wetenschap leuker te gaan laten vinden. Populaire onderwerpen binnen sciencefiction zijn reizen naar de ruimte, andere levensvormen en toekomstige technologieën.

PROGRAMMA SCHOLEN: primair – en secundair onderwijs

Voor het educatieve scholenprogramma van de Appel zijn speciale workshops ontwikkeld. De workshops worden altijd gegeven in combinatie met een bezoek aan The Common Sense te zien tot en met 10 mei 2015.

De leerlingen worden gestimuleerd mee te praten, te denken en te discussiëren over de inhoud van The Common Sense. De inhoudelijke aansluiting op het toekomstige grootschalige gebruik van nieuwe technologieën, het eventuele falen ervan en de vraagtekens die hierdoor gezet worden bij de groeiende affectieve afhankelijkheid van technologie als fundamenten van sociale orde zijn aspecten die zeker bij leerlingen uit het voortgezet onderwijs direct aansluiting zullen vinden.

Bovendien sluit de presentatiemethode van The Common Sense als een toegankelijke, verhalende videoserie die het best omschreven kan worden als een experimenteel sciencefiction tv-feuilleton aan bij de belevingswereld van leerlingen.

BASISONDERWIJS Bovenbouw (groepen 7 en 8)
Workshop: 3D-print een toekomstige wereldbewoner
In deze workshop ontwerpen de leerlingen op een iPad in subgroepjes een toekomstige bewoner van de aarde. Per klas wordt de meest markante bewoner van de groep gekozen om in 3D uit te printen en mee te nemen naar school.

VMBO & HAVO/VWO onderbouw
Workshop: wearable future
Leerlingen geven hun fantasie volop de ruimte door een draagbaar technologisch sieraad te maken. Door gebruik te maken van een geleidende draad en resistors, folie, LED’s en batterijen zal elke deelnemer een eigen licht of geluidsapparaatje maken dat op kleding, schoenen of tassen bevestigd kan worden. Met een klein beetje licht, geluid of beweging kun je een statement maken naar de buitenwereld en kun je anderen iets nieuws laten zien. Supertoffe science fiction of een outfit voor toekomstige feestjes?

HAVO/VWO
Workshop: Radio Sciene Fiction
Tijdens de workshop maken de leerlingen zelf een (online) radio hoorspel. Inhoudelijke uitgangspunten voor de fictieve radio uitzending die de leerlingen zelf in elkaar zetten vormen de thema’s in het werk van Gilligan. Het idee is gebaseerd op de fictieve sciencefiction radio-uitzending uit 1938 van Orson Welles’ War of the Worlds (gebaseerd op de gelijknamige sciencefictionroman H.G. Wells uit 1898). Anno 2014 maken leerlingen hun eigen online versie hiervan.

Meer informatie en/of aanmelden voor deze workshop kan door contact op te nemen met Mirjam van Belzen: artvisit [​at​] deappel.nl