Fantasio en Kosmos
Op twee verschillende locaties in het pand in het souterrain en op de tweede etage toont de Appel arts centre tot en met 11 januari archiefmateriaal van de periode dat in het pand op de Prins Hendrikkade Fantasio en Kosmos huisde.
LocusSolus – Fantasio en Kosmos
‘’Een nieuw tijdperk gaat aanbreken. Je mag er niets van missen.” Met deze woorden kondigde het jongerentijdschrift Hitweek in 1968 een spraakmakende fase aan in de geschiedenis van de Prins Hendrikkade 142. Stichting Anker Clubhuiswerk (die hier een jongerencentrum runde) en de Provadya?-groep (een creatieve groep onder aansporing van onder meer Willem de Ridder), richtten hier poptempel Fantasio op, één dag voordat Paradiso opende.
Fantasio werd een ontzettend populaire bestemming voor jongeren uit heel Nederland. Ze hoorden hier de nieuwste muziek, dansten, genoten van de ‘lichtsjoo’ en geestverruimende middelen. Een bezoek was een totaalervaring – een stap uit de burgerlijke maatschappij – waarbij alle zintuigen geprikkeld werden. Na anderhalf jaar bleek dat de organisatie de massa’s jongeren niet kon bolwerken. Fantasio sloot in september 1969.
Al snel kreeg het pand een nieuwe functie. Op 1 december 1969 opende meditatiecentrum de Kosmos hier haar deuren. Van concerten tot meditatiesessies, van veganistisch eten en hatha yoga tot een bezoek aan de sauna: het hele aanbod stond in het teken van geestelijk ontwaken. De Kosmos groeide uit tot het belangrijkste spirituele New Age centrum van Nederland, tot aan haar faillissement in 1992.
Tijdens Museumnacht 2014 kwamen verschillende markante personen uit de geschiedenis van Fantasio en Kosmos bij elkaar in de bibliotheek van de Appel arts centre om verhalen te vertellen over deze bewogen periode in Amsterdam.
In deze presentatie vindt u sporen van deze verhalen van:
Wink Abbink: drummer van de “psychedelische/spacerock” huisband van Fantasio, Ahora Mazda,
Willem de Ridder: bekend verhalenverteller en een van de oprichters van Fantasio,
Reinout Spaink: medewerker van de Kosmosbibliotheek,
Paul de Leenheer: programmeur van Kosmos,
Babeth van Loo: filmmaker en Kosmosbezoeker
LocusSolus is een ruimte voor het levend verleden en het bruisend heden van de Appel arts centre. Ontrafelend en dynamisch, in zwart-wit of full colour HD, toont LocusSolus de fundamenten van de Appel, haar omgeving, het nu en alles daarna, om haar toekomst te verdiepen en te intensiveren.
LocusSolus te te vinden in het souterrain (Expo S) van de Appel arts centre en open tijdens openingstijden van de tentoonstellingen.
LocusSolus – Collectie Mark Kremer
Boeken en ephemera uit de collectie van Mark Kremer; curator van When Elephants Come Marching In, van Robert Crumb, gerlach en koop, Sture Johanesson, Joseph Kosuth, Boyle Family, Ian Wilson, Andy Warhol, Taf Hassam, Melanie Bonajo en Chiara Fumai.
LocusSolus toont de parels uit de collectie van de Appel arts centre; bijzondere boeken, documenten of nieuwe aanwinsten die haar geschiedenis en levend heden met trots vertegenwoordigen, voor de stille lezer en scherpe kijkers. LocusSolus is te vinden naast de ingang van de bibliotheek op de tweede verdieping van de Appel arts centre.