Artificial Amsterdam
Opening: Vrijdag 28 juni, 18.00 - 21:00 uur
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam
In de tentoonstelling Artificial Amsterdam presenteert de Appel arts centre Amsterdam als stad vol tegenstellingen. Historisch en hedendaags. Statig en bruisend. Vrijzinnig en liberaal, maar ook veilig en vertrouwd. Open en kosmopolitisch, maar ook dichtgetimmerd door regels. Artificial Amsterdam bevraagt het idee van Amsterdam als kunstmatige stad. Internationale kunstenaars die korte of lange tijd verbleven in Amsterdam worden door gastcuratoren Gerardo Mosquera (Cuba/Panama) en Rieke Vos gevraagd om op dit onderwerp te reageren.
De Appel arts centre presenteert van 29 juni t/m 13 oktober de tentoonstelling Artificial Amsterdam.
De Appel en Amsterdam in 2013
In 2013, het jaar waarin Amsterdam zich zelfbewust op de kaart zet als culturele hotspot, gaat de Appel arts centre op zoek naar de stad achter de gepolijste historische grachtengevels en de citymarketing campagnes. Artificial Amsterdam onderzoekt Amsterdam als stad vol tegenstellingen. Historisch en hedendaags. Statig en bruisend. Vrijzinnig en liberaal, maar ook veilig en vertrouwd. Open en kosmopolitisch, maar ook dichtgetimmerd door regels.
Tentoonstelling
Is Amsterdam een kunstmatige stad? Of bevindt zich achter de façade van schijnbare structuur en regelmaat een heel ander Amsterdam, dat lang niet zo gecontroleerd is? Is Amsterdam een werelds dorp? En hoe is deze stad een inspiratiebron voor kunstenaars?
Diverse inter- (nationale)kunstenaars die allemaal een bijzondere band met de stad hebben reageren op deze vraagstukken. Deze tentoonstelling presenteert onder meer eigenzinnige films over Amsterdam van grootmeesters als Lawrence Weiner en Ed van der Elsken, nieuwe werken van jonge kunstenaars als James Becket en Egle Budvytyte & Bart Groenendaal en een monumentale muurtekening van Jan Rothuizen. Cristina Lucas verbindt in haar werk Mondriaan met erotiek, Fernando Sanchez Castillo realiseert een bronzen eerbetoon aan de rellen op de Nieuwmarkt.
Curatoren en kunstenaars
Artificial Amsterdam wordt samengesteld door Gerardo Mosquera (medeoprichter van de Havana Biënnale en de Johannesburg Biënnale) en Rieke Vos. Sinds begin jaren tachtig organiseerde de Cubaanse Mosquera (1945) vele tentoonstellingen waarin de publieke ruimte centraal staat, in onder meer Mexico City, Liverpool, Santiago, Cordoba en Madrid. Deze wereldreiziger komt sinds 1995 meerdere malen per jaar naar Amsterdam waar hij als gastdocent verbonden is aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten. De Nederlandse kunsthistorica Rieke Vos (1981) maakt tentoonstellingen met hedendaagse kunst en architectuur. Zij was deelnemer aan het de Appel Curatorial Programme en ontwikkelde voor SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte diverse projecten in de openbare ruimte.
Deelnemende kunstenaars:
Mounira Al Solh (LB / NL), Lara Almarcegui (SP/NL), Linda Bannink (NL), James Beckett (ZA/NL), Egle Budvytyte & Bart Groenendaal (LT/NL), Ed van der Elsken (NL), Carlos Garaicoa (CU), Kendell Geers (ZA/BE), Bert Haanstra (NL), Inti Hernandez (CU), Roderick Hietbrink (NL), Thomas Hirschhorn (CH/FR), Philipp Kremer (DE), Glenda Leon (CU), Cristina Lucas (SP/NL), Arnoldus Montanus (NL), Tatzu Nishi (JP), Hans Op de Beeck (BE), Jan Rothuizen (NL), Fernando Sánchez Castillo (SP), Kuang-Yu Tsui (TW), Barbara Visser (NL) en Lawrence Weiner (VS)
Aanvullend programma
In het kader van de tentoonstellingen worden diverse activiteiten georganiseerd, een Q&A met de curatoren en kunstenaars, (familie) rondelingen, zondagsscholen en educatieve workshops.
Neven-activiteiten Artificial Amsterdam (selectie)
Q&A met Gerardo en Rieke en aantal kunstenaars: zaterdag 29 juni 16:00 uur
Performance Egle Budvytyte & Bart Groenendaal: zaterdag 31 augustus 21:00 uur
Rondleiding: 29 september van 15:00 – 16:00 uur
Zondagsschool met Afaina de Jong en Michiel van Iersel: 8 september 15:00 – 16:00 uur
Burendag: 21 september
Familierondleiding: 29 september
Zondagsschool Fantasio Met Jan Rothuizen en Pepijn Reeser: 6 oktober
Zondagsschool: 13 oktober
Met dank aan AC/E, RONMANDOS, SNS REAAL Fonds