lezing/discussie
2011
"De Nieuwe Elite" Een symposium over de…

"De Nieuwe Elite" Een symposium over de veranderende betekenis van de elite

09–10.09.2011
Opening: De Nieuwe Elite. Een symposium over de veranderende betekenis van de elite
Temporary Stedelijk 2, Auditorium

Bron: www.panzerfaust.org

Het Stedelijk Museum Amsterdam en de Appel arts centre presenteren "De Nieuwe Elite", een symposium over de veranderende en hedendaagse betekenis van het begrip ‘de elite’ in relatie tot politiek en beeldende kunst.

De recente politieke en sociale situatie in West-Europa en Scandinavië is tumultueus, met de opkomst van rechtse politieke partijen en nationalistische boventonen die het politieke debat en beleid toenemend beïnvloeden. In Nederland zijn deze tendensen samengekomen in de totstandkoming van de huidige conservatieve, rechtse regering met volledige steun van de Partij van de Vrijheid, een partij onder leiding van Geert Wilders. De huidige regering, maar Wilders in het bijzonder, gebruikt een populistisch vocabulaire om haar/zijn politiek en beleid te verwoorden. De Nederlandse samenleving heeft,volgens Wilders te maken met fundamentele problemen op het gebied van immigratie, multiculturaliteit, veiligheid en zorg, waaraan de afgelopen jaren volledig voorbij is gegaan door ‘de’ linkse elite. Anti-elitarisme lijkt de kern te zijn van zowel het programma van Wilders als van het beleid van de regering die hij gedoogsteun verleent. De kunstwereld – in de breedste zin van het woord, inclusief theater, muziek, performance en beeldende kunst – wordt daarbij aangemerkt als het toppunt van elitarisme, als de ivoren toren van waaruit de elite de problemen van onze hedendaagse maatschappij negeert dan wel stimuleert. Deze kostbare ‘linkse hobby’ zou op zijn minst in toom moeten worden gehouden, en dus zijn er serieuze voorstellen gepresenteerd om de kunstsector aanzienlijk in te krimpen.

In plaats van een verdediging opwerpen tegen deze beweringen is het allicht waardevoller het kernargument van het elitarisme opnieuw te bekijken, en het begrip en het belang van de elite in de hedendaagse westerse maatschappij te onderzoeken, kritisch te bekijken en - indien nodig - opnieuw te verwoorden, in specifieke relatie tot de positie van de kunsten. Hoe is het begrip elite in de laatste decennia veranderd? Waarom wordt juist nu de aanval op de elite ingezet? Op welke manieren kunnen sociale, politieke, intellectuele, financiële en culturele elites worden onderscheiden? En wat is de status van deze verschillende vormen van elite in het huidige populistische en nationalistische politieke debat? Wie is, kijkend naar de toekomst, de nieuwe elite?

Programma:

9 september 2011:

10.30 Introductie door Hendrik Folkerts
10.45 Column van Ann Demeester
11.00 Lezing door Margriet van der Linden
11.40 Vragen uit het publiek
12.00 Interventie door Laura van Dolron
12.20 Lunchpauze
13.20 Lezing door Britta Böhler
14.00 Reactie van Rob Riemen
14.20 Vragen uit het publiek
14.40 Koffiepauze
15.10 Interventie door Erik van Lieshout
15.30 Lezing door Bas Heijne
16.20 Vragen uit het publiek
16.50 Einde dag 1

10 september 2011:

11.00 Welkom door Ann Demeester
11.15 Lezing door Meindert Fennema
12.00 Vragen van het publiek
12.20 Column van Gideon Boie
12.40 Lunchpauze
13.40 Column van Dick Tuinder
14.00 Interventie door Jonas Staal
14.20 Debat met Gideon Boie, Martijn Jonk, Dick Tuinder en Barbara Visser, gemodereerd door Xandra Schutte.
15.30 Conclusie door Xandra Schutte
15.45 Einde

Locatie: Temporary Stedelijk 2, Auditorium
Voertaal: Nederlands
Toegang: gratis met geldig toegangsbewijs museum
Reserveringen: Reservering is verplicht, via reservations [​at​] stedelijk.nl

See also