HET SCHADUWKABINET:'Distorted Fabric'
de Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam
In januari heeft de Appel de Frans/Sloveense curator Natasja Petresin (CTP 2002) uitgenodigd voor een presentatie in het 'Schaduwkabinet' - een onderdeel van de programmering, waarbij (ex-) studenten van het 'Curatorial Programme', dat de Appel sinds 1994 runt, in het voormalige directiekantoor te gast zijn. Petresin presenteert een installatie van Joana Hadjithomas en Khalil Joreige (LB) en organiseert een tweedelige filmvertoning binnen het kader van 'Art in the New Field of Visibility'.
'Art in the New Field of Visibility' is een manifestatie die zich richt op de complexe interactie tussen media en kunst, binnen de context van het debat over de rol en de functie van beelden in onze samenleving. Het programma bestaat uit een serie tentoonstellingen, screenings en lezingen georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Mediakunst, het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, de Appel, Maison Descartes, Institut Français des Pays-Bas, het Roemeense Culturele Instituut Boekarest en het Goethe Instituut Amsterdam.
'Distorted Fabric' onderzoekt de constructie van 'geloofwaardigheid' in de hedendaagse kunst met video's van verscheidene kunstenaars en de installatie van Hadjithomas en Joreige. Deze werken bevragen ons gevoel voor de realiteit en onze kennis ervan. Feit en fictie worden tegen elkaar uitgespeeld. Het zijn categorieën die elkanders uitersten lijken maar die toch in elkaar over kunnen lopen. In eerste instantie wordt de kijker overvallen door een zekere verwarring die ontstaat door subtiel toegepaste artistieke methodes als het vervormen van 'de werkelijkheid', het vervalsen van visuele documenten of door herziening van het verhaal van de ik-figuur.
De vervreemding die ontstaat refereert aan het Brechtiaans episch theater, waarin het publiek wordt duidelijk gemaakt dat wat het ziet op het podium slechts een gefingeerde volgorde van gebeurtenissen is die met kritische afstandelijkheid moeten worden bekeken. Brecht schreef: 'Vervreemding is noodzakelijk voor al het (kritisch) begrip. Als iets het 'meest voor de hand liggende van de wereld' lijkt, dan is iedere poging de wereld te doorgronden opgegeven.'
De werken in de screening kunnen daarom subjectieve documentaires, 'docu-fictie' of 'auto-fictieve' vertellingen worden genoemd. In die zin functioneren ze als 'statements' die het gangbare geloof in de authenticiteit van beelden en informatie waaruit onze dagelijkse werkelijkheid opgebouwd is, proberen te veranderen.
Opening: 'Distorted Fabric'
vrijdag 19 januari 20:00 uur
Vrijdag 19 januari 21:00
Videoscreening met werken van: The Atlas Group/Walid Raad, Daya Cahen, Sebastián DĂaz Morales
Zaterdag, 20 januari 20:30
Videoscreening met werken van: Egle Budvytyte, Keren Cytter, Jakup Ferri, Mario GarcĂa Torres, Driton Hajredini, Ahmet Ă–gĂĽt, Natascha Sadr Haghighian & Judith Hopf, SilentCell Network, Clemens von Wedemeyer & Maya Schweizer
Â