My Garden's Boundaries Are the Horizon: Filmvertoningen in Filmtheater Kriterion
19:15–20:45
Filmtheater Kriterion, Roetersstraat 170, Amsterdam
Voor deze filmvertoning verkennen we het thema van de tuin door drie videowerken en korte films te presenteren, in de context van de huidige tentoonstelling My Garden's Boundaries Are the Horizon van het collectief To See the Inability to See. Het collectief, bestaande uit Arefeh Riahi, Martín La Roche Contreras en Maartje Fliervoet, en filmmakers Marwa Arsanios en Marcela Moraga zullen bij de vertoning aanwezig zijn.
Schutz der Sinne (2010) van Marcela Moraga
De vertoning begint met het videowerk Schutz der Sinne van Marcela Moraga. De natuur-cultuur binariteit en diens inherente spanningen worden onthuld door de alledaagse handelingen van schoonmaken en opruimen. In haar artistieke praktijk toont Marcela Moraga rivieren, dieren, bergen, planten en gemeenschappen die beïnvloed worden door extractieve praktijken als centrale figuren. Door gebruik te maken van speculatieve verhalen en fictieve methoden, geïnspireerd door spiritualiteit en inheemse kennis, creëert Moraga nieuwe verhalen die verbindingen tussen mensen en niet-mensen bevorderen.
Who's Afraid of Ideology Deel 1 & 4 (2017, 2023) door Marwa Arsanios
Het project Who's Afraid of Ideology van Marwa Arsanios vertelt de verhalen van vrouwen die land terugwinnen en opnieuw contact maken met de natuur in een context van oorlog en afbrokkelende democratie. In deel 1 (2017) gaat Marwa Arsanios in op vormen van zelfbestuur en zelfverdediging die zijn voortgekomen uit de Koerdische autonome vrouwenbeweging. De laatste film in deze quadrilogie, Part 4: Reverse Shot (2022), onderzoekt de kwesties van erfenis, eigendom, bezit en gemeengoed naar aanleiding van een proces van communautarisering van land in het noorden van Libanon. De film reflecteert op de manier waarop land als levend object inherent weerstand biedt aan eigendom. Materie en land worden getuigen van een bepaalde geschiedenis van niet-eigendom.
Marcela Moraga heeft veelzijdige projecten gecreëerd, waaronder wandtapijten, tekeningen, performances en video's die de spanning onderzoeken tussen cultuur en wat wij als natuur beschouwen. In haar werk analyseert ze het concept natuur vanuit relaties tussen realiteit en fictie, extractie en spiritualiteit, of natuur als een meervoudige mogelijkheid. Ze vertelt poëtische verhalen over haar ontmoetingen en interacties met onze architectuur, routines en ecosysteem.
Marwa Arsanios is een kunstenaar, filmmaker en onderzoeker die de politiek van het midden van de twintigste eeuw opnieuw bekijkt vanuit een hedendaags perspectief, met een bijzondere focus op genderverhoudingen, ruimtelijke praktijken en landstrijd. Ze kijkt naar geschiedenissen van verzet in hun hedendaagse weerklank. Arsanios benadert onderzoek op een collaboratieve manier en streeft ernaar om discipline-overschrijdend te werken. Ze is medeoprichter van het onderzoeksproject 98weeks.