2024
Collaboration Station met Platform BK

Collaboration Station met Platform BK

09–10.11.2024
10:00–17:00
de Appel, Tolstraat 160, Amsterdam

Als culturele werkers hebben we te lijden onder grotere maatschappelijke problemen, zoals, maar niet beperkt tot, de strijd om huisvesting, eerlijk loon, gendergelijkheid, discriminatie en racisme. Hoewel het besef van het belang van solidariteit groeit, worden kunstenaars nog steeds vaak afgeschilderd als individuen in hun atelier. In werkelijkheid zien we een overvloed aan actieve collectivisering op verschillende niveaus, in solidariteit met en naast andere precaire groepen. Deze collectivisering is een reactie op de grotere maatschappelijke problemen, en we vinden het belangrijk om de kunstenaar als collectief te versterken om isolatie te voorkomen en uitwisseling te creëren.

Platform BK ziet dat collectief werk kunstenaars aanmoedigt om steun te vinden bij elkaar, en dat het hen uitdaagt om te groeien en te reflecteren, om sterker te staan als groep en om henzelf zichtbaar te maken. Daarnaast is collectiviseren een reactie op de sociale realiteit waarin bestaande maatschappelijke systemen ontbreken of niet ondersteunend genoeg zijn. Als reactie op deze ontbrekende systemen herkennen ze opkomende bottom-up benaderingen, zoals het opzetten van sociale verzekeringen (broodfonds) en sociale zekerheid, maar ook in nieuwe manieren van leven en werken. Om deze inspanningen te ondersteunen willen ze dieper ingaan op de vraag: wat betekent het om te collectiviseren, en hoe werk je samen?

Collaboration Station is een 3-daags evenement dat deze vragen probeert te beantwoorden en een dieper begrip probeert te creëren van de rol van samenwerking en collectief werk van kunstenaars en organisaties op artistiek en maatschappelijk niveau in Nederland. We willen drie onderwerpen behandelen: collectieven (collectief werk), financiële aspecten van collectieven (financieel werk) en vakbonden (bestaand werk).

Programma

Zaterdag: Alternatieve economieën voor collectief werk
10:00 uur: inloop
10:30-13:00 uur: Alternative economies door Katie Ceekay (taal: Engels)

14:00-15:00 uur: Sessie met Hackers and Designers, Werksessie met Platform BK, Platform for Plausible Economies met, en Benjamin Earl, Varia. Kate Rich (taal: Engels)

Zondag: Word lid! Unionisering in het culturele veld
10:00 uur: inloop
10:30-13:00 uur: Lobby Lokaal - Workshop over hoe te lobbyen. (Taal: Nederlands)
10:30-13:00 uur: Sepp Eckenhaussen en Koen Bartijn - Open Letter workshop (taal: Engels)
14:00-14:45 uur: presentatie door Mia van den Bos over de geschiedenis van vakbonden. (taal: Engels)
15:00-15:45 uur: presentatie door Marije Baalman (kunstenaar, onderzoeker, financieel directeur iii) (taal: Engels)
16:00-17:00 uur: Paneldiscussie - Zoë Dankert (moderatie), gesprek met Charlie Clemoes (NAA), Fenneke Voorsluis (BBK), Peter van den Bunder (Kunstenbond), Ezequiel Menalled (iii) en Thomas Drissen (De Creatieve Coalitie). (taal: Engels)

Meer informatie over het programma en hoe je aan te melden wordt binnenkort gepubliceerd op de website van Platform BK!