2024
Museumnacht in de Appel

Museumnacht in de Appel

02.11.2024
19:00ā€“00:30
de Appel, Tolstraat 160, Amsterdam

Mohamed Abdelkarim

Tentoonstelling: Our People are Our Mountains: Instructions for Placemaking, 7pm - midnight
In Our People are Our Mountains (naar de woorden van AmĆ­lcar Cabral over de bevrijdingsbeweging van Guinee-Bissau) werken kunstenaars en collectieven in Palestina en elders samen met majelis (samenkomst) Jakarta door op afstand instructies te sturen. Het belang van het onderhouden van contacten, het leren van elkaars artistieke praktijken en het opbouwen van solidariteit over gedeelde strijd is onmiskenbaar. Het concept achter het gebruik van instructies, in plaats van het fysiek overbrengen van werken of het faciliteren van reizen, komt voort uit ethische, politieke en klimaat-overwegingen. In de tentoonstelling zijn de instructies te zien, evenals audiomateriaal en het videowerk Suspended Dawn (2024) van Essa Grayeb.

Performance: Open repetitie Klachtenkoor met Azubike Onwuka - 30 minuten
Ontmoet het Klachtenkoor tijdens een open repetitie! In samenwerking met buurthuis Plan C is de Appel een koor gestart waarin zangers en niet-zangers uit de buurt samenkomen om hun klachten te zingen. Onder leiding van muzikant Azubike Onwuka verkent het Klachtenkoor verschillende perspectieven en problemen uit de buurt door samen te klagen, te brainstormen over oplossingen, te componeren en te zingen.

Workshop: Kennismarkt door Gudskul - 1 uur
ā€œWat is belangrijk om te leren?ā€, ā€˜Als je uitgenodigd zou worden om je kennis en expertise te delen, wat zou je dan delen?ā€™. De Kennismarkt van Gudskul is een interactief, educatief format waarin ideeĆ«n, ervaringen en vaardigheden worden uitgewisseld. Gudskul, een collectief gevormd door de Indonesische kunstenaarscollectieven ruangrupa, Serrum en Grafis Huru Hara, werkt aan alternatieve vormen van onderwijs en collectieve leerprocessen. Op de Kennismarkt gaan deelnemers met elkaar in gesprek als leerlingen en leraren. en delen ze hun kennis over verschillende onderwerpen. Het concept sluit aan bij de filosofie van Gudskul van horizontaal, peer-to-peer leren, in plaats van leren binnen traditionele hiĆ«rarchische structuren. Er zullen Gudskul-leden aanwezig zijn die je uitnodigen om elkaar in tweetallen te ontmoeten en te delen wat zij als 'kennis' beschouwen door de rol van zowel leraar als leerling te spelen in een snel heen-en-weer-gesprek.

Meld je aan voor deze workshop, want de plaatsen zijn beperkt.

Performance: Blue Gaze at The Future, Episode #2 door Mohamed Abdelkarim - 1 uur
Mohamed Abdelkarim is beeldend kunstenaar, performer en cultureel producent. In Abdelkarim's performatieve werken getuigt het script van de onderzoekservaring. De nadruk ligt op het proces, als een niet-lineaire reflectie op productie en culturele genealogie. Zijn huidige overkoepelende project richt zich op de agency van het landschap als getuige van 'een geschiedenis die we hebben gemist en een toekomst die we nog niet hebben bijgewoond'.

Blue Gaze at the Future is een serie audiovisuele performances waarin tekst, radiodrama en visuals worden gecombineerd. Het werk bevraagt het theaterpodium als een landschap dat de gebroken realiteit kan herordenen en een andere wereld kan voorstellen. De voorstelling volgt de legende van ZarqāŹ¾ al-Yamāma, een legendarische Arabische figuur die bekend staat om haar helderziendheid, en volgt haar verschijningen in de literatuur na 1948. Blue Gaze onderzoekt toekomstige hoop te midden van verdriet en nederlaag. In deze tweede aflevering staat de woestijn centraalā€”zowel als fysiek als metaforisch landschapā€”en wordt er nagedacht over hoe de woestijn scenografisch geĆ«nsceneerd kan worden.

Performance: Garden as System door Junhao Xiang - 1 uur
Garden as System is een kunstproject van Junhao Xiang dat de geschiedenis en betekenis van botanische tuinen onderzoekt. De kunstenaar gebruikt verschillende media om mensen te laten nadenken over hoe deze tuinen zijn gevormd door de geschiedenis. Het project onderzoekt hoe botanische tuinen verbonden zijn met kolonisatie en imperialisme tussen Europa en Aziƫ in de 18e en 19e eeuw, vooral in Kanton (China) en Nederland.

Tijdens de performance zullen we luisteren, wandelen en ons geluidslandschappen voorstellen. Dit geluidsmateriaal is een combinatie van opgenomen geluid in de botanische tuin, gecombineerd met poƫzie en fotografie die verbonden zijn met de geschiedenis van deze plekken. Junhao Xiang heeft ter plekke in de botanische tuin van Amsterdam gewerkt om deze performance te creƫren en heeft geluiden, beelden en inspiratie direct uit de tuin zelf verzameld.

DJ Set: Loma Doom (Femke Dekker) - 2 keer 1 uur
Onder haar alias Loma Doom presenteert Femke Dekker een meeslepende sonische activatie van het archief van de Appel. Bekend om haar multidisciplinaire benadering van geluid en ruimte, zal Femke putten uit het rijke archiefmateriaal van de Appel om een unieke audio-ervaring te creƫren. Deze activatie zal verborgen verhalen en energieƫn in het archief blootleggen en historische documenten, beelden en herinneringen transformeren in soundscapes die een brug slaan tussen het verleden en het heden.

Schema

19:00 uur, podium (1e verdieping): Start Museumnight

19:30-20:30 uur, podium (1e verdieping): Performance Blue Gaze by Mohamed Abdelkarim

20:45-21:15 uur, podium (1e verdieping): Complaints Choir with Azubike Onwuka

21:30-22:30 uur, foyer (begane grond): Sonic activation by Loma Doom

21:30-22:30 uur, office (1e verdieping): Knowledge Market by Gudskul

22:30-23:00 uur, podium (1e verdieping): Performance Garden as System by Junhao Xiang

23:00-00:00 uur, foyer (begane grond): Sonic activation by Loma Doom

Gedurende de avond:
19:00-00:00 uur, podium (1e verdieping): Our People are Our Mountains: Instructions for Placemaking, + Screening Suspended Dawn by Essa Grayeb

19:00-00:00 uur, foyer (begane grond): Archival Consciousness, live Silverfish in archive