presentatie
2024
Archive Happy Hours: Archive in…

Archive Happy Hours: Archive in Residence met Salon O

24.10.2024
17:00–19:00
de Appel, Tolstraat 160, Amsterdam

Salon O

Op 24 oktober, van 17.00 tot 19.00 uur, geven Paul van der Velde en Bert Jansen een lezing over Salon O, een kunstruimte in Leiden van 1979-1981 waar performances, installaties, fotografie, film en video te zien waren. De oprichters van Salon O, Paul van der Velde & Bert Jansen onderhielden nauw contact met Wies Smals en Josine van Droffelaar in de Appel. Kunstenaars als Dale Frank, General Idea en Michel Cardena hebben een duidelijke overlap in het programma van Salon O en de Appel. In de lezing van Paul van der Velde en Bert Jansen zal een nieuwe publicatie over Salon O worden gepresenteerd.

Salon O was een kunstruimte in Leiden van 1979 tot 1981 waar performances, installaties, fotografie, film en video te zien waren. De oprichters van Salon O, Paul van der Velde en Bert Jansen hebben de papieren artefacten (pers, foto’s en uitndigingen) gearchiveerd in vijf ordners. De huisstijl werd ontworpen door Anthon Beeke.

Tussen woensdag 9 oktober tot donderdag 21 november oktober is het archief van Salon O Archive in Residence en beschikbaar voor het publiek op woensdag- en donderdagmiddag van 14:00 tot 18:00 uur. U bent van harte welkom voor een unieke inkijk het archief van deze kunstruimte.

Archive in Residence
In dit programma nodigen we andere archieven uit om voor een korte periode onderdak te vinden. Bij de Appel zijn deze kleinere, vergeten, opmerkelijke of bijzondere culturele archieven toegankelijk voor het publiek tijdens de openingstijden van het archief. Het programma wordt georganiseerd door de archivaris van de Appel (Nell Donkers) samen met Archival Consciousness (Mariana Lanari en Remco van Bladel). De archieven die getoond worden in Archive in Residence onderzoeken hoe om te gaan met data, materialen, het fysieke en het tactiele. Ze stellen zich open, worden aangeraakt en besproken.