2024
Onthulling publiek kunstwerk 'If you…

Onthulling publiek kunstwerk 'If you know, you know…'

12.10.2024
14:00–18:00
Willem Frogerstraat 137

Op zaterdag 12 oktober vieren we samen de communities van Amsterdam Nieuw-West de onthulling van een nieuw kunstwerk op de gevel van het wooncomplex Podium, gelegen aan de Schipluidenlaan en de Willem Frogerstraat. Dit kunstwerk is een samenwerking tussen de Tiener Curatoren van de Appel, kunstenaar Narges Mohammadi en spoken word-kunstenaar Zeinab El Bouni.

Het kunstwerk bestaat uit twee afzonderlijke maar onderling verbonden delen. If you know, you know... van Narges Mohammadi, bestaat uit een handgetekend tapijt dat is getransformeerd tot een aluminium gevelkunstwerk. Net zoals in verschillende culturen verhalen en geheimen in tapijten werden geweven en doorgegeven als geschenk of aandenken, legt dit wandtapijt persoonlijke herinneringen vast van verschillende momenten in het leven van jongeren tijdens hun middelbare schooltijd en tijdens het opgroeien in Nieuw-West. Het werk bevat symbolen die voor velen herkenbaar zijn, maar waarvan de intersociale betekenis alleen begrepen kan worden door degenen die de buurt echt kennen. Het tweede deel is het gedicht 5713 van Zeinab El Bouni, dat de herinneringen en ervaringen van jongeren vastlegt. Door middel van fragmenten van verhalen en anekdotes dient het gedicht als een ode aan de buurt en viert het de geschiedenis en de levendige levens erin. Samen benadrukken deze werken het persoonlijke en collectieve geheugen en vermengen ze cultureel erfgoed met geleefde ervaringen.

Het Tiener Curatoren programma werd in 2022 gelanceerd als een manier om jongeren (15-19 jaar) te betrekken die zichzelf en hun interesses vaak niet terugzien in de kunst en cultuur die wordt gepresenteerd in formele kunstruimtes en instellingen. de Appel begeleidt deze groep jongeren bij het maken van hun eigen programma's en tentoonstellingen. Voor deze editie (2023-2024) bestudeerden de Tiener Curatoren kunst in de openbare ruimte in verschillende steden en onderzochten ze de geschiedenis en hedendaagse context van Amsterdam Nieuw West. Dit omvatte een atelierbezoek met Farida Sedoc, waar ze discussieerden over het snijvlak van gemeenschap en activisme in de kunst. Daarnaast namen ze deel aan een storrytelling-workshop onder leiding van Tirzah Shalome Baanks, een poëzieworkshop door Zeinab El Bouni en kregen ze een architectuurrondleiding van buurtbewoner en architect David Meijer.

De Tiener Curatoren hebben het evenement samen georganiseerd. Ze zijn de hosts en moedigen bezoekers aan om met elkaar in gesprek te gaan en hun ervaringen te delen. Je bent welkom vanaf 14:00 uur. Om 14:0 uur begint het programma met een welkomstwoord van de Tiener Curatoren, gevolgd door gesproken woord optredens en verhalen van Zeinab El Bouni en Lin An Phoa, evenals een DJ-set van Fatima Ferari en een jamsessie met lokale muzikanten. Gedurende het hele programma kun je meedoen aan een Henna tatoeage-workshop en het bordspel Tavla spelen. Koks uit de buurt, de Kolenkitkoks, zorgen voor heerlijke lokale hapjes.

Ongewone Ontmoetingen
De onthulling op 12 oktober is onderdeel van Ongewone Ontmoetingen, een serie bijeenkomsten om mensen bij elkaar te brengen die elkaar anders misschien nooit zouden ontmoeten. Het thema van deze editie is 'Hoop en Verbondenheid'. Het evenement is ook onderdeel van 24 Uur Nieuw-West, een dynamisch programma vol activiteiten in de wijk.

Over de Tienercuratoren
De Tienercuratoren zijn: Oumaima, Haifae, Hajar, Yahya, Ibrahim, Duahan, Safae, Irem, Ayman, Menna, Beyda, Ferat. In de afgelopen zeven jaar heeft het educatieprogramma van de Appel samengewerkt met verschillende gemeenschappen in Nieuw-West. Uit een nauwe samenwerking met het Comenius Lyceum en het Calandlyceum is het Tiener Curatoren-programma ontstaan. Het kunstwerk is ontwikkeld in samenwerking met LEVS Architecten, De Nijs en VPT Versteeg. Het Teenage Curators programma wordt begeleid door het Appel-team met Fouad Lakbir.

Dit project wordt ondersteund door Mondriaan Fonds, Fonds 21, Fonds voor Cultuurparticipatie, Stichting Zabawas, Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Nieuw-West, LEV architecten en De Nijs.

Zaterdag 12 oktober van 14:00 tot 18:00 uur, Willem Frogerstraat 137:
14:00 uur - Walk-in
14:30 uur - Start workshops, Henna tatoeages en bordspellen
15:00 uur - Woord van welkom door de Appel Tiener Curatoren
15:30 - 18:00 uur - Spoken word door Zeinab El Bouni en Lin An Phoa; muziek door DJ Fatima Ferari en lokale muzikanten; Eten door de Kolenkitkoks.

PDF: Booklet if you know, you know...