event
2024
Radical Permanence: Curatorial Regimes…

Radical Permanence: Curatorial Regimes of Mobility

16.07.2024
19:00–20:30
de Appel, Tolstraat 160, Amsterdam

Beeld: Institute of Radical Imagination, courtesy of Mao Mollona 2020, Watercolor and ink on paper 210mm x 297mm

Als start van de twee weken durende Curatorial Programme Summer School van de Appel, die ingaat op de thema’s land, eigendom en collectivisering, gaat Aria Spinelli in discussie met Marco Baravalle over de neoliberale genealogie van hedendaags cureren, en de daaruit voortvloeiende regimes van mobiliteit.

De figuur van de onafhankelijke curator werd heilig verklaard in de jaren 1990 en is enkel te begrijpen in de context van de versnellende globalisering. Deze verschuiving in het curatorschap brengt een nieuwe visie en ruimtelijke opvatting van de wereld als een "archipel van verbonden eilanden" met zich mee. Deze focus wil reflecteren op die visie als een betwiste ruimte tussen radicale kritiek en neoliberale normalisering, waarbij de kunst- en curatorpraktijk ook kan worden geïnterpreteerd binnen het kader van emancipatoire politiek.

Deze wijze van het produceren van kunst dwingt curatoren en kunstwerkers tot een nomadische levensstijl. De romantisering van dit model en de professionele identiteit die het voortbrengt, verdoezelen vaak de meest problematische aspecten ervan, in het bijzonder de rol van privileges op basis van klasse, geslacht en ras, de ecologische impact en de resulterende ruimtelijke regimes van onze steden, waar kunst, gekoppeld aan privaat mondiaal financieel kapitaal, deelneemt aan het proces van de algemene verdwijning van de openbare ruimte. Is het mogelijk om een ander mobiliteitsregime (radicale permanentie) te bedenken dat, zonder zichzelf te reduceren tot stilte of een "lokalistische" optie, alternatieven creëert voor het nomadische neoliberalisme? Hoe kunnen kunst- en curator-praktijken gebruikmaken van radicale verbeelding en deze alternatieven creëren?

Kom naar het gesprek tussen Marco Baravalle en Aria Spinelli in de Appel op dinsdag 16 juli om 19:00 uur. Er is een beperkte capaciteit voor dit evenement, reserveer via onderstaande knop.

Aria Spinelli

Aria Spinelli is onafhankelijk curator en tot voor kort postdoctoraal onderzoeker voor het NWO VIDI project, IMAGINART, aan de Amsterdam School for Cultural Analysis (ASCA) van de Universiteit van Amsterdam. Haar PhD (Loughborough University, UK, 2021) analyseert de manieren waarop de curatoriële praktijk gerelateerd is aan sociale verbeelding en performativiteit. Haar belangrijkste onderzoeksgebied is de relatie tussen kunst, activisme en politieke theorie. Als stichtend lid van het artistieke en curatoriële collectief Radical Intention was ze van 2018 tot 2020 geassocieerd onderzoeker, en ze was lid van het curatoriële team van het project The Independent in het MAXXI (Nationaal Museum van de XXIe Eeuw voor de Kunst, Rome). Tussen 2015 en 2020 was ze extern curator bij de Pistoletto Foundation (Biella) en BOZAR, Centrum voor Schone Kunsten (Brussel). Ze heeft veel gepubliceerd in de kunstwereld en academische tijdschriften, en ze is redacteur van de publicatie 'Shaping Desired Futures' (NERO, 2018). Tussen 2009 en 2012 was ze curator bij het Isola Art Center (Milaan).

Marco Baravalle

Marco Baravalle is onderzoeker, curator en activist. Hij is lid van Sale Docks, een collectief en onafhankelijke ruimte voor beeldende kunst, activisme en experimenteel theater gevestigd in een verlaten zoutopslagplaats in Dorsoduro, Venetië, Italië. De project, opgericht in 2007, omvat bijeenkomsten van activistische groepen, tentoonstellingen en filmvertoningen. Hij is lid van IRI (Institute Of Radical Imagination), een collectief dat activisten, kunstenaars, curatoren en culturele producenten uitnodigt om op een continue basis kennis te delen met als doel het definiëren en implementeren van zones van postkapitalisme in het zuiden van Europa en het Middellandse Zeegebied. Baravalle doceert Fenomenologie van de hedendaagse kunst aan de MA in Visual Arts and Curatorial Studies van NABA (Nuova Accademia di Belle Arti, Milaan) en Curatorschap aan de Ca'Foscari Universiteit in Venetië.

See also