workshop
2024
Gelijke rechten voor iedereen?! Family…

Gelijke rechten voor iedereen?! Family Sunday creatieve workshop

02.06.2024
14:00–16:00
de Appel, Tolstraat 160, Amsterdam

Bij de tentoonstelling Edgelanders in de Appel zal beeldend kunstenaar en mensenrechtenactivist Elke Uitentuis een workshop verzorgen voor ouders en kinderen. In deze creatieve workshop worden onderwerpen als mensenrechten, activisme en solidariteit geïntroduceerd door middel van schrijven, kleuren en tekenen.

De workshop sluit aan bij de tentoonstelling waarin kunstenaars Ehsan Fardjadniya en Raul Balai een tribunaal starten tegen de stad Amsterdam. Ze eisen dat de stad zich houdt aan haar ethische en juridische verplichtingen. Wat kun je doen als mensenrechten niet worden nageleefd? Wat zijn je rechten als niet-volwassen persoon? En hoe kun jij je als kind of tiener inzetten voor de rechten van andere kinderen? Tijdens deze workshop leer je je op een creatieve manier uiten, en hoe je je stem kunt laten horen.

Dit is een open workshop, op basis van vrije inloop. Aanmelden is niet nodig. De workshop is voor ouders en kinderen en is zowel in het Nederlands als in het Engels te volgen. Aanbevolen leeftijd: vanaf 6 jaar.

De Family Sunday is onderdeel van het Amsterdam Art Week-programma.

Elke Uitentuis

Elke Uitentuis (1977) is beeldend kunstenaar, mensenrechtenactivist, moeder en een fulltime collaborator. Van 2005 tot 2013 maakte Elke deel uit van het kunstenaarsduo Osterholt/Uitentuis. Osterholt/Uitentuis realiseerde projecten met als doel de relatie van mensen met hun directe omgeving te definiëren in Amsterdam, Caïro, Istanbul en Los Angeles. Op het moment dat de samenwerking tussen Osterholt en Uitentuis ten einde liep, startte het vluchtelingencollectief We Are Here hun protest in Amsterdam. Elke raakte betrokken bij deze groep vluchtelingen die streden voor hun basisrechten. Samen richtten ze Here to Support op. Deze stichting zette de We Are Here Academy op - een school voor vluchtelingen in limbo - en verschillende kunstprojecten zoals het theaterstuk Labyrinth, en het kookproject Wij Zijn Hier, Wij Koken Hier. Elke verliet Here to Support in 2017 om zich in te zetten voor de Vluchtmaat, een tijdelijke opvang voor 40 ongedocumenteerde vluchtelingen en werkruimte voor kunstenaars en sociaal ondernemers. Hier kwam het kunstcollectief We Sell Reality tot leven. We Sell Reality reflecteert op de paradox van gesloten grenzen voor de één en open grenzen voor de ander. Voor immigranten zonder rijkdom blijken deze grenzen bijna onmogelijk te passeren.