event
2021
Kunstjongeren: De Binnentuin

Kunstjongeren: De Binnentuin

15–16.05.2021
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam en andere locaties

Stap in een wereld waarin niet jij centraal staat, maar de plant. De Binnentuin is een tentoonstelling met werk van de kunstenaars Farida Sedoc en Mirjam Linschooten samengesteld door de Kunstjongeren, een pilotprogramma georganiseerd met Bella Lachman, Kiera Kuitenbrouwer, Florian Boon, Manisha Singh, Wobbe Wiedijk en Hannah Sewell.

Kunstjongeren is in september 2020 geïnitieerd door de Appel en The Beach. Het is onderdeel van de ontwikkeling van een kindermuseum in Amsterdam Nieuw-West. In het verlengde van de methode van mentoring die het gerenommeerde de Appel Curatorial Programme hanteert, experimenteren jonge Amsterdammers (allen jonger dan het 27-jaar oude Curatorial Programme!) met verschillende presentatievormen en ontdekken ze wat curatorschap voor hen betekent. Dit deden ze tijdens verschillende sessies met hun curatorial mentor Bas Hendrikx (alumnus van de Appel's Curatorial Programme 2014/2015) en de kunstenaars Farida Sedoc en Mirjam Linschooten.

Met curator Bas Hendrikx verkenden de jongeren wat een curator is en doet. Gevraagd naar onderwerpen die voor hen belangrijk zijn, droegen de jonge curatoren duurzaamheid en leven met natuur aan. Samen met de internationaal opkomende en lokaal gevestigde kunstenaar Farida Sedoc onderzochten de jongeren wat het betekent om kunstenaar te zijn en hoe dit verbonden is met de samenleving en je persoonlijke leven. De groep legde verbanden tussen het belang van specifieke texturen en textiel in hun leven door middel van visuele referenties naar muziek, beelden en video’s. Een belangrijke referentie voor de jongeren was Stevie Wonder’s album uit 1979 Journey Through The Secret Life of Plants dat een gemeenschappelijke interesse in natuur en planten naar voren bracht.


I can't conceive the nucleus of all
Begins inside a tiny seed

And what we think as insignificant
Provides the purest air we breathe


Fragment uit Journey Through The Secret Life of Plants (1979) van Stevie Wonder

De Nederlandse kunstenaar en onderzoeker Mirjam Linschooten bracht haar kijk op planten in en onderzocht met de jongeren welke positie mensen vaak innemen tegenover planten. Wat is echte natuur voor jou en hoe verzamelen we kennis over planten? Dit waren maar enkele vragen die de jongeren bespraken. ‘Door het perspectief om te draaien en de mens vanuit de plant te bekijken worden we ons meer bewust van de relatie tussen mens en plant en de gedeelde impact.’, een idee dat de Kunstjongeren zelf hebben vormgegeven vertelt Linschooten. Ook speelde ‘ontroering’ als gedeelde emotie tussen plant en mens een belangrijk rol voor de jongeren. ‘De mens geeft aandacht en zorg aan iets wat haar ontroert, de plant wordt sterker, groter, breder, en zegt: "Hoe meer van mij hoe meer voor jou." Zo wordt ontroering een uitwisseling van aandacht en zuurstof.’

Op 15 en 16 mei presenteren de Kunstjongeren hun bevinden in een eigen eenpersoonstentoonstelling in een bus! De bus stopt op verschillende locaties waar een bezoek van 15 minuten gereserveerd kan worden:

15 mei van 11:30 tot 13:30 de Appel (schipluidenlaan 12)
15 mei van 15:00 tot 17:00 August Allebéplein
16 mei van 11:30 tot 13:30 The Beach (Notweg 38)
16 mei van 15:00 tot 17:00 Van Eesteren Paviljoen (Noordzijde 31)

Kunstjongeren 2020/2021

Bella Lachman
Florian Boon
Hannah Sewell
Kiera Kuitenbrouwer
Manisha Singh
Wobbe Wiedijk

Kunstenaars

Mirjam Linschooten

is visueel kunstenaar en researcher. Ze behaalde haar Master of Arts aan de Dutch Art Institute en studeerde Grafisch Ontwerpen aan de Gerrit Rietveld Academie. Haar multidisciplinaire werk bestaat uit installaties, film, publicaties en performance. Hierin onderzoekt ze wat wel of juist niet als ‘erfgoed’ wordt beschouwd, verschillende manieren van representatie en hoe geschiedenis in het heden een nieuwe context krijgt. Mirjam’s werk is nationaal en internationaal geëxposeerd, onder meer in Cemeti Institute for Art and Society (Yogyakarta), The Art Gallery of Ontario (Toronto), Neverneverland (Amsterdam), Het Wilde Weten (Rotterdam), Vicki Myhren Gallery (Denver), the Contemporary Art Gallery (Vancouver), Artellewa (Cairo) en Sanat LImani (Istanbul).

Farida Sedoc

(b. 1980, Nederland) is een beeldend kunstenaar gevestigd in Amsterdam, Nederland. Ze werkt in verschillende media zoals zeefdruk, grafisch ontwerp, patchwork, mode en textiel om meerlagige verhalen en site-specific werken te creëren. Haar werk is nauw verbonden met de ideologie van straatcultuur, waar de stad en haar inwoners elkaar ontmoeten en identiteit voortdurend wordt ondervraagd. En doet onderzoek naar en bevraging van hedendaagse culturele identiteit en de invloed van monetair beleid, erfgoed en politiek op de toekomst van het globalisme.

Curatoriëel Mentor

Bas Hendrikx

is een Nederlandse curator en woont in Brussel. Zijn recente tentoonstellingen zijn 'Blossom' voor Garage Rotterdam, 'meetsysteem' voor CIAP in Hasselt, 'de Hollandse Savanne' voor museum de Domijnen in Sittard, 'Hybrid Modus' voor Skulptur Bredelar, 'Running Time' voor Marres centrum voor hedendaagse cultuur in Maastricht, en 'Your Time Is Not My Time' voor De Appel in Amsterdam. Hij is de redacteur van het boek 'Authenticity? Observations and Artistic Strategies in the Post-Digital Age', dat bij uitgeverij Valiz verscheen. Bas is een alumnus van het Curatorial Programme van de Appel. Hij werkt momenteel als senior medewerker culturele zaken voor de Nederlandse Ambassade in België. Meer informatie: bashendrikx.com

Voor verdere vragen of persbeelden, contacteer Educatie Curator David Smeulders david [​at​] deappel.nl.

Kunstjongeren is een samenwerking tussen de Appel en The Beach en wordt mogelijk gemaakt met de steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) en de Gemeente Amsterdam.

See also