Poëzie workshop Hiwa K
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam
De workshop middag bestond uit twee delen. Het eerste deel was een workshop van Lamyn Belgaroui, gebaseerd op de worstelsessie in Pin-Down, waarin de leerlingen poëzie schreven met de volgende zinnen als begin punt:
Als ik één ding zou kunnen veranderen aan de wereld zou ik …
Als ik in de spiegel kijk zie ik.....
Als ik aan Nederland denk, denk ik aan.....
Landsgrenzen zijn voor mij …
Vervolgens werden de leerlingen aangemoedigd om op fysieke wijze aan de slag te gaan met hun gedicht en het werk Pin-Down. Door middel van kickboksen konden de leerlingen zowel verbaal als fysiek uiting geven aan hun ervaringen.Beweging diende als het ware om tot ideeën en verhalen te komen. Daarbij las één leerling de dichttekst op vol volume op terwijl hij links en rechts directe stoten gaf. Een andere leerling hield zijn handen op om de stoten op te vangen, en een derde leerling hield de tekst vast voor degene die moet stoten en voorlezen. Hierbij werd steeds doorgedraaid zodat iedereen van het drietal aan de beurt kwam.
Het tweede deel van de workshop bestond uit een rondleiding van Florine Zegers waarbij de leerlingen gestimuleerd werden om kritisch en actief na te denken met behulp van vele vragen. Deze vragen ondersteunden de leerlingen in hun eigen proces van betekenisgeving. De dialoog tussen Florine, de leerlingen en de kunst gaf de leerlingen de mogelijkheid om op non-hiërarchische wijze hun eigen interpretatie en betekenis vorm te geven.
Na afloop vond er een nabespreking plaats waarin de volgende vragen leidend waren:
Heeft de beweging voor jullie gevoel ook gezorgd voor nieuwe ideeën?
Heeft het bewegen het makkelijker gemaakt om de vragen intuïtief te beantwoorden en te delen met elkaar?
De workshop en de nabespreking vormen een brug tussen beweging en bespreekbaar maken van de lastige onderwerpen die Hiwa K in zijn kunst behandelt. Beweging en dichtkunst vormen zo een manieren om verhalen te vertellen of mensen ergens over na te laten denken.