Kunstklassen met Yuri Veerman
Huibersschool, Amsterdam
Wat is de functie van een vlag?
The outcome of this project was on view at De Appel from 3 until 11 May 2019.
Voor deze serie van kunstklassen zal de kunstenaar Yuri Veerman drie dagen zijn eigen klaslokaal krijgen in de Huibersschool, een basisschool in Amsterdam Nieuw-West. In het klaslokaal zal hij verder werken aan zijn kunstwerk Rood Wit Blauw (2012) dat onderdeel is van de “Onbedoelde Collectie” van De Appel. Voor dit kunstwerk kocht Veerman verschillende Nederlandse vlaggen op Marktplaats. De verschillende kleuren van de vlaggen haalde hij uit elkaar en naaide de soortgelijke kleuren aan elkaar. Wat opvalt is dat elke vlag een ander blauw, wit of rood gebruikt. Deze nieuwe vlaggen verwijzen niet langer naar een land, maar enkel nog naar de kleuren waaruit ze bestaan: rood, wit of blauw.
Met dit kunswerk ondermijnt Yuri het idee van vexillogie of vlaggenkunde waarbij vastgelegde kleuren en vormen verbonden worden met de organisatie van een land. De vlag die vaak symbool staat voor hoe een bepaalde samenleving is georganiseerd, welke politieke overtuigingen en culturele identiteiten er heersen.
Samen met de kunstenaar zullen verschillende klasgroepen het idee van een vlag en de connotaties hiervan onderzoeken vanuit hun eigen leefwereld. De leerlingen zullen nadenken over alternatieve vormen van samenleven door hun eigen waardes, normen en regels op te stellen voor een nieuw gecreëerd land. Voor dit land zullen de leerlingen een vlag maken dat een reflectie is van hun samenleving. Met dit project leren de leerlingen kritisch nadenken over wat een land of een samenleving eigenlijk is en hoe hun eigen ideaal land er uit zou zien. Door individuele en collectieve acties ontdekken de leerlingen dat ze vorm kunnen geven aan de samenleving.
Kunstklassen natraject
Na de schoolinterventies van Yuri Veerman, organiseert De Appel met de Huibersschool een natraject voor de leerlingen die een grote interesse tonen om nog verder na te denken rond de centrale vraag van de kunstenaar: hoe zal jullie nieuwe land eruit zien?
In het natraject gaan de leerlingen verder nadenken over alternatieve vormen van communicatie en leefvormen in de toekomst. Bij iedere workshop focussen de leerlingen op een nieuwe vraag: Hoe communiceren we in de toekomst? Welk schrift hoort hierbij? Welke rol speelt geld en hoe zullen munten eruit zien? Welk geluid past bij onze planeet in 100 jaar? Hoe zal dan de radio klinken? Bij elke kunstklas wordt met nieuw materiaal gewerkt, variërend van klei en papier tot synthesizers en opname apparatuur.
Yuri Veerman is een kunstenaar, designer en performer die woont en werkt in Amsterdam. Via posters, boeken, video's, websites, campagnes, vlaggen of performances vertelt Veerman eenvoudige maar uitzonderlijke verhalen over een steeds complexer wordende wereld.
‘Kunstklassen’ ontstond uit een directe reactie op de vraag van enkele scholen uit Amsterdam Nieuw-West om hedendaagse kunst meer te integreren binnen hun curriculum. Het programma voert dit uit door het plaatsen van hedendaagse kunstobjecten uit het archief van De Appel in de klaslokalen. De Appel heeft een unieke “Onbedoelde Collectie” van kunstobjecten, documenten, artefacten, doodles en correspondenties die de laatste veertig jaren gedoneerd werden door kunstenaars. Deze kunstwerken worden in de schoolcontext geplaatst en door de leerkrachten, studenten en ouders geactiveerd met meerdere workshops die zowel in de scholen als bij De Appel plaatsvinden.